Серіал від ЦДВР “10 Днів незалежності”: фільм про Листопадовий зрив – найуспішніший військовий переворот українців

 

Для перегляду в YouTube оприлюднена друга серія історичного проєкту “10 Днів незалежності” – “Листопадовий зрив: як одна ніч змінила історію українського Львова”.

Про це повідомили в Центрі досліджень визвольного руху.

“Десять Днів незалежності. День другий…” – про найуспішніший військовий переворот українців, який заклав початок Західноукраїнській Народній Республіці. Про події і людей у моєму рідному Львові, які довели – це місто залишилося українським навіть після століть іноземного панування. Дивіться, поширюйте, коментуйте. Продовження буде:)” – написав у фейсбуці автор і ведучий проєкту історик Володимир В’ятрович.

Проєкт “10 Днів незалежності України” реалізовано ЦДВР за підтримки Українського культурного фонду.

У команді проєкту: Володимир В’ятрович – автор та ведучий, Андрій Сайчук – сценарист, Леся Вакулюк – сценаристка, Яків Любчич – режисер, Михайло Смуток – виконавчий продюсер, Ярина Ясиневич – продюсерка та інші.

“У ніч на 1 листопада 1918 року українці без жодного пострілу здійснили військовий переворот, завдяки якому вирвали Львів з рук Австро-Угорщини та Польщі. За дві години півтори тисячі українських військових захопили поліцію, пошту, всі залізничні станції, радіо, банки, відключили міський телефон і міжнародну телеграфну лінію.
Завдяки цьому вранці 1 листопада 1918-го на львівській міській Ратуші красувався синьо-жовтий прапор — так вперше з 1349 Львів знову опинився під керівництвом української влади.
Втім цього могло й не відбутися — на той момент на Львів претендували не лише українці, а й поляки. І в останніх було більше шансів отримати Львів — австрійський намісник Карл фон Гуйн відмовлявся підтверджувати, що влада у Східній Галичині передається українцям, оскільки очільники Австро-Угорщини та Польщі вже домовилися про своє. У цій ситуації українцям треба було діяти впевнено і рішуче”, – ідеться в анонсі фільму.

Першу серію проєкту – “Четвертий Універсал 22 січня 1918-го — перша українська незалежність” – можна проглянути тут.

Читайте також:
У Львові понівечили пам’ятник Бандері та ЗУНР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна