Суд наклав арешт на 12 літаків і чотири судна за відвідування окупованого Криму, – прокуратура АРК

 

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя встановила систематичні порушення правил міжнародних польотів і судноплавства на території тимчасово окупованого півострова.

Як інформує в пресслужба відомства, за його клопотанням суд наклав арешти на 12 літаків російського авіаперевізника, що здійснював пасажирські перевезення до Криму, і на чотири судна, які заходили в кримські порти.

“У рамках кримінального провадження розпочатого за ч. ч. 1, 2, 3 ст. 332-1, ст. 291, ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 110-2, ч. 2 ст. 332, та ст. 334 КК України встановлено, що російською авіакомпанією незаконно використовувались 12 пасажирських літаків марок Boeing та Embraer для неправомірного переправлення осіб через державний кордон України. Також встановлено, що не менш ніж 37 російських авіакомпаній здійснюють регулярні авіаперевезення до АР Крим в порушення законодавства. Такі дії розглядаються прокуратурою автономії як порушення норм міжнародного права та як дії, що підривають суверенітет України”, – йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що за останні роки “спостерігається істотне зменшення кількості іноземних суден, що заходять в закриті порти Криму”.

“Іноземні судна з провідних морських держав взагалі не заходять до закритих гаваней півострова. Натомість порушують законодавство переважно судна під прапором Росії, інколи – Сирії, Єгипту, Лівану, тобто країн, з якими відсутня міжнародна співпраця на цьому напрямі”, – зазначили в прокуратурі АРК.

У рамках зазначеного провадження за клопотанням прокуратури АРК в цілому накладено арешти на 236 літаків і 55 морських суден, що здійснюють регулярні пасажирські та інші перевезення до анексованого Криму, які відбуваються з порушенням норм міжнародного права і законодавства України.

В серпні правоохоронці повідомляли про арешт 13 літаків російської авіакомпанії за польоти до окупованого Криму.

Раніше журналісти “Крим. Реалії” з’ясували, які конкретно авіакомпанії потрапили до списку та чиї літаки опинилися під арештом. Вони встановили, що таких як мінімум 37, серед них: АТ “Авіакомпанія “Росія”, ТОВ “Глобус”, ВАТ АК “Уральські авіалінії” , ПАТ “Аерофлот – російські авіалінії”, АТ “Ред Вінгс”, АТ “Авіаційна компанія “Руслайн”, ТОВ “Джет Експрес”, ТОВ “Північний вітер”, АТ “Авіакомпанія Якутія”, ТОВ “Газпром-авіа”.

Читайте також:
Данілов: Україна впровадить санкції у зв’язку з виборами до Держдуми на окупованих територіях, зокрема щодо спостерігачів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна