Випадок у прифронтовому Айдарі: вкрадений човен, побитий лісник, постріляні вівці – хто винен?

доповнено

автори: Артем Брюханов
з Луганської області
Дмитро Лиховій
Новинарня” / Київ

13 вересня в соцмережах з’явилося повідомлення про нібито акт мародерства з боку військовослужбовців 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ на території селища Старий Айдар Луганської області. Військових, що стоять у відносно “тихому” районі Щастя, звинуватили в крадіжці майна, побитті людини та вбивстві свійської худоби.

Інформація потрапила до деяких ЗМІ та викликала бурхливе обговорення у своїх колах. “Новинарня” взялася встановити ланцюжок подій, поспілкувалася з жителями селища, потерпілими та причетними до розслідування. З одного боку, обвинувачувати військових ніби передчасно, публічно вони свою провину заперечують та говорять про “спробу дискредитації ЗСУ”. Але обґрунтованих закидів на їхню адресу вистачає, й очевидно, що справа матиме юридичне продовження.

Човен, вівці і коза

До окупованого Луганська від Старого Айдара – 15 кілометрів. А до села Весела Гора, з якого бойовики обстрілювали Щастя й сусідні населені пункти – всього 3 кілометри. Фактично лінія розмежування тут, у Станично-Луганського районі, проходить по річці Сіверський Донець.

Як відомо, 16 вересня окупанти скинули з безпілотника міни в центрі міста Щастя, пошкодивши будівлю прикордонної служби, цивільну інфраструктуру та поранивши голову місцевої ВЦА.

Сусідній Старий Айдар – також зовсім поруч із “нулем”. Але ворожі обстріли по цьому селу, а також по його захисниках, востаннє фіксували чи не два роки тому. А так в Айдарі всі звикли до “тиші”, й місцеві іноді човнами без проблем перепливають човнами “на той бік” у справах.

І ось Старий Айдар потрапляє в новини з іншого приводу.

Користувачка Facebook під ніком Марфа Грозная 13 вересня розповіла, що бійці 79 одшбр ще вранці 30 серпня вкрали човен у жительки села Галини Мальцевої.

За її словами, службовці в формі і балаклавах біля одного з приватних дворів перекусили ланцюг і завантажили моторний човен “Казанка” у свій “Урал”, після чого поїхали, ігноруючи обурені вигуки сусідів.

Човен, який викрадали. Фото надане Галиною Мальцевою

Першоджерело також вказує, що після цього місцевий лісник (як ми з’ясували, його звуть В’ячеслав Крюков) поїхав на блокпост десантників, щоб розібратися в ситуації, але там йому нахамили і надавали стусанів.

“Лісник після інсульту, і як би нервувати йому не можна, але… Він просто не знав, що ця мирна поїздка закінчиться дуже невесело. Приїхавши на блокпост, який відновлювали (або ремонтували) троє військових, лісник запитав, чи бачили “Урал” із човном. Військові грубо відповіли, що це не його справа і взагалі пішов він, вони тут господарі. Тоді лісник представився: він лісник місцевого лісгоспу. І запитав, звідки ліс (колоди), які лежать біля них. Абсолютно нормальне питання посадової особи, як на мене. На це питання військові грубо витягли його з машини, стусанами поклали “мордою в асфальт” і кілька разів стрельнули над головою, “щоб рот не відкривав”. Результат – лісник знову в лікарні, тиск, цукор та інші няшки й оформлення інвалідності”, – написала Марфа Грозна.

А далі за версією першоджерела, почався справжній треш. 2 вересня власниця човна Галина виявила застреленими своїх овець і козу. Ще четверо тварин (молодняк) зникли.

Грозна зазначила, що худоба – єдине джерело доходу родини Мальцевої.

“Вівці домашні, ручні, не полохливі, привчені до розпорядку. Від воріт пасовища нікуди не відходять, пасуться поруч. О 18:45 Галина пішла загнати стадо додому, виявила біля воріт мертву вівцю й подумала, що її загризли собаки… Але підійшовши ближче, побачила другу, третю, четверту… Всі з кульовими [пораненнями] в голову або шию. Кулі навиліт – у всіх тварин вхідний і вихідний отвір. Всі вівці були вагітні. Розстріляно дев’ять одиниць тварин – вісім овець і одна коза. Молодняк – два 4-місячні баранчики і два 2-місячні – зникли”, – переказала Грозна, додавши фото застрелених тварин.

Вбиті тварини. Фото: ФБ Марфа Грозная

За словами авторки допису, господарка викликала поліцію, коменданта і військову прокуратуру. Поліцейські підтвердили, що стадо розстріляне з дуже близької відстані.

“Представник бригади, який представився заступником командира, заявив, що це вони припинили контрабанду, а на питання місцевих жителів, чи є докази, почав ображати і кричати”, – зазначила Грозна.

“Ок, панове, якщо ви стверджуєте, що це припинення контрабанди, то (крім доказів, яких у вас немає) де протоколи вилучення, поняті та інші процедурні питання? На питання про розстріляних тварин – відповідь вражала “своєю новизною” – “це ДРГ”, – йдеться в дописі.

Зі слів Марфи Грозної, слідчо-оперативна група так і не приїхала. А коли через майже дві доби Галина Мальцева почала дзвонити в поліцію, їй порадили утилізувати тварин, оскільки їхати до неї ніхто не буде.

“В принципі, я не хотіла озвучувати цю історію. 79-та бригада у 2014 році показала себе дуже непогано (…) і вважалася серед найкращих бригад тоді ще ВДВ, а потім уже ДШВ. У сім’ї не без виродка… Але замість того, щоб покарати винних і повернути людям відмародерене й компенсувати збиток – історію намагаються зам’яти і приховати“, – додала Грозна.

За ії інформацією, зараз на тому блокпості стоять “абсолютно здоровим глуздом і нормальні чоловіки. Тих, хто бив лісника, там немає”.

Хто така “Марфа Грозна”

Військові волонтери з бездоганною репутацією у коментарях “Новинарні” розповідають про авторку допису як про цілком проукраїнську активістку, якій можна довіряти.

Лілія Кравченко “Сова”. Фото: Людмила Мицик / UN Women Ukraine

“Марфа Грозна” – один із її акаунтів, а в реальному житті це Лілія Кравченко, позивний “Сова”. Зараз живе на Полтавщині, а до війни та на її початку мешкала в Донецьку.

Сова брала участь у розшуку та вивезені українських військових з окупованих територій після Іловайської битви. Була залучена до військових операцій у Донецьку в якості розвідниці. Була коригувальницею вогню артилерії ЗСУ під час боїв в Донецькому аеропорту, Донецьку, Горлівці, Оленівці – це знають її колеги, і про це писали, наприклад, у підписі до фото Лілії на виставці “Жінки, мир і безпека в Україні”, влаштованій UN Woman Ukraine у 2017 році. Вона й надалі допомагає армії.

Спростування від 79-ї бригади

14 вересня в 79-й бригаді прокоментували ситуацію, опублікувавши заяву на офіційній сторінці підрозділу в Facebook.

Військові назвали пост “Марфи Грозної” інформаційним вкидом” з метою дискредитації ЗСУ.

“Військова частина загалом і підрозділ, який виконує бойові завдання в районі населеного пункту Щастя Луганської області, обурені інформаційним вкидом і брудом, який цими днями поширюється у соціальних мережах на адресу воїнів-десантників.
Категорично відкидаємо і заперечуємо всі звинувачення в нібито зумисному привласненні чужого майна і вбивстві свійських тварин. А спроби звинувати нас в мародерстві розцінюємо як елемент дискредитації Збройних Сил України”, – зазначили в 79 одшбр.

“Ми суворо дотримуємося законодавства України та норм міжнародного гуманітарного права. Також повідомляємо, що командування військової частини не залишає без уваги та реагування жодного повідомлення щодо можливого порушення прав та свобод громадян”, – додали в бригаді.

Про роль контрабанди в історії

Після цього думки експертів, співчуваючих і просто “диванних воїнів” розійшлися по двох полярностях: від “ламати шиї ублюдкам” (щодо військовослужбовців бригади) до “в нашій армії є тільки світлі ельфи”. Що, звісно, конструктиву аж ніяк не додало.

При цьому фактом залишається забій чужих овець. То чиїх рук це справа?

Політик та громадський діяч Юрій Бірюков, який починав як волонтер “79-ки”, подав версію вже не про “ДРГ”, а про провокації через протидію контрабанді.

Сіверський Донець

“Є ділянка лінії фронту, де особливо яскраво тягають контрабанду. Кришують це дійство місцеві царі з СБУ і МВС, що, загалом, стандартна історія. Бригади то заходять, то виходять – з ними “домовитися” складно. А ось із місцевими князьками…
На цю ділянку заходить бригада, яка вміє з цим боротися, робила це успішно з 2015 року. Жорстко. Прямолінійно. Дуже дохідливо. Нинішній командир, тоді ще на посаді комбата… прям дуже дохідливо. Я розповідав шість років тому.
І, як і очікувалося, бригада жорстко лінію зачистила. Від підриву нелегальних переправ через річку і до вилучення вантажів і коштів.
Що робить місцева “елітка”? Влаштовує провокацію, а потім звинувачує в ній військових. Красиво, за класикою. Дивно, але чомусь не залишили “візиток Яроша”. Убиті овечки, побиті люди – все по класиці. І наймерзенніше, що людей справді побили. І наймерзенніше, що овечок дійсно убили.
Потім беремо стороннього, вливаємо йому цю історію в вуха, постачаємо усіма мислимими подробицями. І запускаємо хвилю хейту проти десантників. Почитайте коменти, почитайте. Багато спраглих десантникам “хребет зламати”. Воно зручно загрожувати…” – написав Бірюков.

Близький до миколаївської бригади Бірюков вказує: на те, що “лісник возив контрабанду”; на “бійців місцевого МВС”; на те, що “комбат поліцейського батальйону виявився родичем лісника”; і на те, що “овечок вбили калібром 7.62 – а у десанту 5.45“.

“…Після семи років війни знаходяться тварини, які легко і безтурботно можуть “накидати” на армію”, – додав він.

15 вересня пресслужба ОТУ “Північ” оприлюднила відеосюжет, в якому по-своєму стверджується “версія Бірюкова”. У коментарях зазначено, що бійці ЗСУ на позиціях у Старому Айдарі зі своєї зброї давно не стріляли, що засвідчує перевірка. А історію з човном пресслужба оперативно-тактичного угруповання пояснює причетністю контрабандистів. Для цього використано фрагмент коментаря одного з місцевих мешканців.

“Цікаво, що повідомлення про вбиту худобу командир батальйону отримав від невстановлених осіб за годину до того, як господиня повідомила про це будь-кому, і за кілька хвилин до того, як вона сама помітила забитих тварин. За словами потерпілої, за кілька днів до події один з односельців запропонував її чоловікові зайнятися контрабандою. Чоловік відмовився, і наступного дня військовим надійшла інформація про те, що… даний чоловік займається контрабандою!
В якості знаряддя був вказаний човен цієї родини, який військові, отримавши повідомлення, і конфіскували згідно протоколу – на воді, пришвартованого до берега. Як пояснила господиня, човен використовувався її чоловіком та сином для ловлі риби, адже іншого джерела доходів у них, мешканців сірої зони, просто немає. Рівно через два дні після цього стався даний розстріл домашньої худоби, який повністю позбавив родину засобів до існування…
Як бачимо, в даному випадку мають місце спроби втягнення громадян сірої зони в протиправні дії, разом із намаганням дискредитувати Збройні сили України та звинуватити їх у кримінальному злочині”, – ішлося в матеріалі оперативно-тактичного угруповання “Північ”.

“Хотіли б залякати – стріляли б по вікнах”

Думки місцевих мешканців Старого Айдару, які погодилися говорити з автором цих рядків, багато в чому збігаються з позицією Бірюкова. Але виникають питання до калібру зброї, з якої стріляли по тваринах.

Один зі співрозмовників стверджує, що овець вбили люди в цивільному одязі з пістолетів Макарова (калібр 9 мм), а не 7.62 чи 5.45 (наприклад, автомати Калашникова).

Припускати, що стріляли з пістолетів під 7.62 (радянські ТТ або наган) – можна, але це “теорія змови”, яка межує з науковою фантастикою.

“Варто розуміти: єдиний варіант заробітку тут – це контрабанда. І лісник, і родина Мальцевих мають зв’язки з тією територією. Власники човна, наприклад, з окупованої території, тут, в Айдарі, винаймають житло. Човен потрібен їм для переправки товарів в “ЛНР”. Це не промислові обсяги продукції, але кожен блок сигарет чи кілограм м’яса – копійчина. Вони ж не продають це на підконтрольній території – бо це дріб’язок, а намагаються відправити в “ЛНР”. Там дорожче, а значить вигідніше”, – каже співрозмовник.

Сіверський Донець у районі Старого Айдара

Як було зазначено в дописі “Марфи Грозної”, території, про які йдеться мова – у злиднях, і вбиті вівці були єдиним джерелом доходу для родини.

“Але ніхто не вірить, що військові вбили овець для залякування. Це тупо і примітивно. Хотіли б залякати – стріляли б по вікнах, як бойовики у 2014-му. Та й будь-хто скаже, що краще зробити шашлик, ніж займатись якоюсь фігнею. Це підстава, спланована підстава”, – вважає мешканець Старого Айдара, який побажав лишитися анонімним.

“Фронт – таке місце, де може бути все, що завгодно”

Хоч би що сталося в Старому Айдарі, на рівні ЗСУ має відбутися службове розслідування. Формально воно почалося.

Водночас військові не дають відповіді на запитання: якщо це була боротьба з контрабандистами, то де рапорти 79 одшбр про факти контрабанди? Чи не напишуть їх заднім числом? На якій підставі десантники “конфіскували” човен, навіть якщо йдеться про протидію контрабанді?

У приватних розмовах деякі десантники не заперечують: їхні колеги поцупили в місцевої мешканки човен, і з цього все й почалося.

“Чому може бути, що овець застрелили українські військові? Так. Навіщо? Як версія – поквитатися з власницею через розголос після викрадення її човна. Ще одна версія – хтось “бєлку” спіймав”, – припускає співрозмовник, знайомий із розбираннями на вищому рівні ЗСУ.

“…Деякі реальні учасники фронту точно знають – таке може бути. Фронт – це така штука, де може бути що завгодно. Армія складається з людей, а люди – це, знаєте, такі створіння, які здатні на що завгодно”, – коментує ситуацію фронтова волонтерка Діана Макарова.

“Те, що човен незаконно віджала бригада, вони самі зізналися. А ось хто влаштував побоїще тварин – нехай розбираються відповідні органи. Яким калібром перестріляли, 5,45 чи 7,62, експертиза не визначала, адже її не було…
І найголовніше: 79-та бригада поміняла там 80-ту бригаду ДШВ… Виходить, “вісімдесятка” розвела там треш, а 79-та героїчно його виправила?” – риторично запитує Лілія Кравченко.

Вона, як і Макарова, заперечує пояснення Бірюкова й переконана, що ця справа таки не про боротьбу з контрабандою.

“Лісник Славік і Галина – проукраїнські люди. Лісник – 100% проукраїнський. Мені дзвонили багато військових, які стояли в тому місці, і розповідали про нього з найкращого боку”, – каже Кравченко в коментарі “Новинарні“.

Потерпіла Мальцева:
“Вимагатиму компенсації через юристів, дійду до Зеленського”

Новинарня” переговорила також із Галиною Мальцевою. Жінка каже, що живе в Старому Айдарі вже 25 років, колись купила тут хату. Має 12-річного та цивільного чоловіка. Версію про контрабанду заперечує.

Галина Мальцева. Кадр відео ОТУ “Північ”

“Чи є в Старому Айдарі контрабанда? Ні, цим у нас не займаються. У сусідів – є, в селах Лобачеве, Лопаскине, Трьохізбенка. Там і стрілянина через це трапляється. А в нас населення всього 50-70 людей, в основному жінки й пенсіонери”, – говорить Галина.

За її словами, на Сіверський Донець і чоловік, й інші селяни випливають човнами. “Човен використовуємо для риболовлі і для переправи на той бік”.

Човен Галині військові вже повернули, ще 16 вересня. “Забирали зранку, а назад принесли вночі, так, щоб ніхто не бачив”, – розповідає жінка.

Спершу подейкували, нібито човен везли назад аж із Миколаєва, де дислокується бригада. Але потім зрозуміли, що посудина стояла на сусідньому ставку, в куширях. При завантаженні на машину краї трохи пошкодили.

Повернутий човен, який викрадали. Фото надане Галиною Мальцевою

Зі слів Мальцевої, в поліції спершу не хотіли віддавати човен, вимагали документи про його купівлю. “А які можуть бути документи, якщо лодку купували 15 років тому, в місцевого мешканця, а він купував її ще, мабуть, при Радянському Союзі?!”

Із попередньою, 80-ю десантно-штурмовою бригадою, яка стояла в Старому Айдарі, жінка була в добрих стосунках. Військові просили в неї цей самий човен “поплавати, порибалити”, і Галина надавала його в користування.

Десантники 79 одшбр, з якими Мальцева спілкувалася на блокпосту (а його тут збудував ще батальйон “Айдар”), неофіційно пояснили: “Ваша лодка просто сподобалась комусь із командирів”. “Вони не подумали, що буде такий кіпіш”, – переказує Галина.

З овечками – складніше. Їх не повернеш.

Поки в поліції казали чекати на експертизу, мертві овечки так і лежали на сонці, поздувалися і почали гнити. Довелося закопати худобу без експертиз. М’ясо в їжу так і не використали.

“Однозначно буду вимагати з військових компенсацію через юристів. Або нехай компенсують в інший спосіб”, – заявляє Галина.

Сама вона з командуванням 79-ї бригади не спілкувалася, в штаб не ходила. Каже, це в їхніх інтересах має бути – виходити на контакт.

Зі слів Мальцевої, після її наполягань поліція таки зареєструвала цю справу в ЄРДР; слідчий надав номер – “здається, 5685”.

“Але поліція намагається цю справу зам’яти. Слідчий хоче закрити провадження, пояснює, що збиток – менший, ніж на 100 тисяч гривень, а тварини вбиті гуманним способом. А значить, немає підстав для кримінальної справи”, – переповідає жінка.

“Олександр Кудінов допоміг мені подати скаргу в Новоайдарський суд. Також Червоний Хрест обіцяв допомогти юристами”, – зазначає Мальцева.

Всю цю історію Галина бачить просто: військові вважали, що можуть безкарно забрати в цивільної човен, а коли здійснявся ґвалт і пішли скарги – чи то помстилися, чи схотіли залякати, перестрілявши овець.

“Яка худоба ще у вас залишається?” – “Є ще баран із молодою яркою і коза з козлом”, – розповіла жінка.

А для компенсації за вбиту скотину Галина готова дійти зі скаргами “до самого Зеленського”.

над матеріалом працювали: Артем Брюханов, Дмитро Лиховій (редактор)

Читайте також:
На Донбасі бойовики блокують роботу КПВВ “Золоте” та “Щастя”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.