“Почистив банан перед чорношкірим”: расистський скандал в українському хокеї набув розголосу в Америці

Набуває розголосу расистський скандал у чемпіонаті України з хокею. Після того, як гравець команди “Кременчук” “очистив банан” перед чорношкірим легіонером “Донбасу”, його покарання вимагають не лише в Україні, а й в Америці.

Інцидент стався в матчі “Кременчук” – “Донбас” у неділю, 26 вересня. На 36-й хвилині гри український форвард господарів Андрій Денискін після зіткнення з американським захисником “Донбасу” Джейленом Смереком, намагаючись його образити, жестами й мімікою показав, нібито він чистить і відкушує банан, як це роблять мавпи.

За це Денискін отримав дисциплінарний штраф і вилучення до кінця матчу. Також нападника очікує дисциплінарне провадження.

“Така поведінка хокеїстів на майданчику неприпустима в рамках цивілізованого суспільства”, – заявили в УХЛ.

24-річний Джейлен Смерек – перший темношкірий легіонер в Українській хокейній лізі. Він приєднався до клубу Бориса Колесникова 2021 року, раніше він виступав в американських лігах.

23-річний Андрій Денискін – вихованець київського хокею, але ще підлітком тренувався і виступав у Канаді. Зокрема, в канадській юніорській лізі CSSVHL, виступаючи за Compete Hockey Academy Varsity, він ставав найкращим бомбардиром регулярного чемпіонату. Потрапляв на драфт ліги GMHL, був обраний командою “Еллістон койотіс”. На дорослому рівні грав за донецький “Донбас”, бухарестську “Стяуа”. Із сезону 2019/2020 – у “Кременчуці”. В першому сезоні став чемпіоном України та найціннішим гравцем плей-оф УХЛ.

Вилучення за расизм в УХЛ також сталося вперше.

У клубі “Донбас” обурені діями Денискіна. “Ми зробимо все можливе, щоб підтримати нашого хокеїста. Водночас закликаємо дисциплінарний комітет до найсуворішого з можливих покарань для гравця “Кременчука”, – йдеться в заяві клубу, що є чинним чемпіоном України та в цьому сезоні вперше в історії українського хокею виступає в європейській Лізі чемпіонів.

У звітному матчі “Кременчук” переміг “Донбас” з рахунком 3:2. Першу шайбу закинув Денискін.

Після гри Андрій перепросив суперника.

“Хочу висловити публічне вибачення перед гравцем хокейного клубу “Донбас” Джейленом Смереком. Під час матчу “Кременчук” – “Донбас” я, перебуваючи в негативних емоціях, показав жест, який хтось може вважати образою щодо расової належності. Я поважаю всіх людей, незалежно від їхньої расової або національної належності. Емоції на хокеї, на жаль, бувають різні”, – написав Денискін в інстаграмі, про що повідомляє сайт УХЛ.

Утім, станом на 27 вересня сторінка Деніскіна недоступна для перегляду.

Невдовзі після расистського інциденту в Кременчуці “слава” про нього дійшла до Канади і США. Своє ставлення до події висловлюють відомі у світі хокеїсти, американські журналісти тощо.

Інформацію про вчинок Денискіна поширив чорношкірий американський гравець із “Флориди пантерз” Ентоні Дюклер. 

“Я здивований? Ні. Це ще величезна проблема в цій грі. Не можу дочекатися, коли почую про покарання, багато чого на кону для майбутнього цієї гри”, – написав він у твіттері, поширивши допис із відео World Hochey Report.

Відома канадська хокеїстка, а нині тренер Аня Пекер вимагає довічного “бану” для Денискіна. Про те саме пишуть і деякі інші спортсмени, зокрема син Ігоря Ларіонова.

Читайте також:
Поліція закрила провадження про “расизм” щодо Беленюка на підставі його заяви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна