Результати парламентських виборів у Німеччині: майже паритет із невеликою перевагою СДПН

Екзит-поли на виборах до Бундестагу в Німеччині, що відбулися 26 вересня, не дозволили чітко визначити переможця.

Як повідомляє “Європейська правда”, дві ключові політичні сили – Соціал-демократична партія Німеччина та консервативний блок чинної канцлерки Меркель ХДС/ХСС – набрали в опитуваннях на виході з дільниць приблизно порівну, з деякою перевагою СДПН.

Опитування, проведене на виході з дільниць на замовлення мовника ARD, прогнозує, що обидва лідери отримують близько 25% голосів. Як передає “Берлінер цайтунг”, СДПН набирає 24,9%, ХДС/ХСС – 24,7%.

Інше опитування, замовлене ZDF, дає соціал-демократам 26%, а християнським демократам – 24%.

При цьому жодне з цих опитувань не враховує бюлетені, надіслані поштою, що може додатково змінити розклад голосів.

Як і очікувалося, ці результати означають суттєве падіння підтримки однопартійців Меркель у порівнянні з минулими виборами – у 2017 році вони отримали 32,9%, та зростання підтримки СДПН (із 20,5%)

Третю сходинку в обох опитуваннях посідають “Зелені” – їм прогнозують 14,5-15%, суттєво вище, ніж на попередніх виборах (8,9%). Ця партія, як відомо, обіцяла не допустити запуску “Північного потоку-2”.

Варто зазначити, що “Зелені” несподівано лідирують на земельних виборах у Берліні із 23,5% підтримки (у СДПН тут – 21,5%, у ХДС – лише 15%).

Дещо впали рейтинги праворадикалів AfD (“Альтернатива для Німеччини”), які чотири роки тому були на третій позиції. Зараз вони за опитуванням ARD поділяють четверту сходинку з Вільною демократичною партією, маючи по 11%. А за прогнозом ZDF є лише п’ятими з результатом 10,1%.

Також очікується, що до парламенту проходить партія “Ліві” із 5% підтримки – помітно менше ніж на минулих виборах (було 8,5%).

Читайте також:
Вибори в Німеччині: кого обирають замість Меркель та що чекати Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна