Абелівська премія ℗

Абелівська премія започаткована у 2002 році в Норвегії і присуджується видатним математикам сучасності. Премія отримала свою назву на честь видатного норвезького математика Нільса Хенрика Абеля. Її ще називають Нобелівською премію в математиці, адже її престиж і сума виплат співвідносяться з Нобелівською. Цікавим є той факт, що математика не була включена Альбертом Нобелем в перелік дисциплін, за які вручають премію. Однією з версій є те, що дисципліна має приносити користь людству, а математика залишається наукою на папері.

Історія виникнення Абелівської премії

Історія створення премії бере свій початок ще на межі XIX і XX століть, коли Софус Лі запропонував створити таку відзнаку на честь столітнього ювілею Нільса Хенрика Абеля. Цю ідею підтримав король Швеції та Норвегії Оскар ІІ. Але після смерті Софуса Лі це питання забулося і премія була заснована вже 23 серпня 2001 року. Ця відзнака вручається Норвезькою академією наук. Розмір винагороди складає 7,5 мільйонів норвезьких крон, що приблизно дорівнює 735 тисячам євро. Переможців визначає комісія з п’яти математиків, що обираються Міжнародним математичним союзом і Європейським математичним товариством. Премія створена не тільки для відзначення видатних математиків, а й до залучення молоді до вивчення цієї науки.

Відомі лауреати Абелівської премії

Срініваса Варахдан – це американський математик індійського походження. Здобув премію 2007 року за фундаментальний вклад в теорію ймовірностей і за створення єдиної теорії великих відхилень. Математик закінчив Курантовський інститут математичних наук. Крім того, він захистив диплом в Коледжі президетна та дисертацію в Індійському статистичному інституті.

Михайло Громов – радянський, французький і американський математик. Отримав премію в 2009 році за революційний вклад в розвиток геометрії. Отримав освіту в школі № 217 м. Ленінграда, закінчив Ленінградський університет. Захистив дисертацію на ступінь доктора фізико-математичних наук.

П’єр Делінь – бельгійський математик, який отримав відзнаку в 2013 році за революційний вклад в алгебраїчну геометрію, який трансформував теорію уявлень, теорію чисел та інші суміжні області. Закінчив Брюссельський вільний університет та захистив дисертацію.

Цих математиків, крім любові до науки, об’єднує жага до знань та наполегливе навчання. Адже для того, щоб зробити такі фундаментальні відкриття, важливо не лише навчатися за звичайною шкільною програмою, а отримувати додаткові знання. Для цього сьогодні є безліч можливостей: конспекти та тести для самостійного опрацювання, спеціалізовані курси (наприклад, Buki), репетитор.

Відкриття в області математики актуальні і сьогодні, вони направлені на подальший розвиток науки. Премія Абеля є важливою для підтримки і розвитку талановитих математиків, а також для залучення молоді до глибокого вивчення цієї науки. Якщо дитина цікавиться математикою, то батьки мають підтримати її в цьому прагненні і підібрати найкращого педагога для навчання. Знайти перелік кваліфікованих вчителів математики можна на порталі Букі. Розвивати математичні навики важливо, як дітям, так і дорослим. Так можна розвинути аналітичне та логічне мислення, яке потім використовувати в роботі чи повсякденному житті. Математика вчить розбивати велику задачу на маленькі та прості кроки. Крім того математика дозволяє постійно тренувати мозок, пам’ять та будувати нові нейронні зв’язки. Мислення стає гнучким і мозок сам видає декілька варіантів розвитку подій.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна