“П’ять років пекла”: сестра Сенцова пояснила, чому пакує валізи й повертається в Росію

доповнено

Двоюрідна сестра колишнього політв’язня Кремля Сенцова Наталія Каплан (Кочнєва), яка отримала українське громадянство у 2019 році, тепер у грубій формі висловилася про Україну та заявила, що збирає валізи і їде додому в Росію.

Серію дописів про це Наталія написала у фейсбуці ввечері та вночі 20 вересня.

“На*уй Україну. Здається, це найгірша країна для еміграції. Не приїздіть сюди. П’ять років пекла. А я радію, що пакую чемодани і повертаюся додому”, – заявила Каплан на початку.

Після того, як користувачі фейсбуку почали реагувати на допис та залишати багато різких відгуків, Наталія в кількох наступних дописах і коментарях пояснила причини свого вчинку: її використовують “лише як сестру Сенцова”, вона тут “чужа”, “не змогла”, “переплутала туризм з еміграцією”, в неї безгрошів’я та немає найнеобхіднішого.

“Україна посилала мене на*уй п’ять років, а я всього лише пост у ФБ проти написала. Та відпишіться ви вже”, – написала також Каплан, додавши, що не продасться Путіну, бо той для неї “ворог довше, ніж для України”.

На зауваження журналістки “Радіо Свобода” Ірини Ромалійської, яка вказала, що своїми заявами Каплан ображає багатьох людей, котрі добре до неї ставилися, колишня росіянка відповіла так: “А я не розумію, як до мене ставилися. Я бачу лише, що в цій країні мене використовували як сестру Сенцова – кому ексклюзив злити, кому з плакатом постояти. Все. Він вийшов. Мені тільки біль. Я повірила в Україну, але її слогани не мають під собою ґрунту. Тут я тільки сестра Сенцова, мене просто використовували. І мені посрати, що я когось ображаю”.

При цьому Каплан поскаржилася колегам на своє матеріальне становище: “Тут у мене навіть найнеобхіднішого нема, жебрати я не вмію і для мене це принизливо, а заробляти я можу тільки не будучи сестрою Сенцова, а в Україні це неможливо, тут на кожному розі вимагають або хабар, або кумівство”.

На коментар журналістки Ольги Мусафірової, яка закликала Олега Сенцова відреагувати на заяви родички, Каплан відповіла: “А як ви відреагуєте, якщо я скажу, що більше не сестра Олега Сенцова?”

Деякі користувачі ФБ припускають, що акаунт Каплан зламали, або пояснюють різкі дописи дією алкоголю.

Станом на ранок 21 вересня на її сторінці залишаються всі попередні дописи, а серед коментарів можна знайти запевнення, що її не ламали, натомість вона “не може тут жити”, і не треба приплітати сюди Сенцова.

Згодом Олег Сенцов відреагував на заяви родички.

“Мені прикро, що моїй двоюрідній сестрі Наташі так зараз погано, і на фоні загострення депресії в неї з’явились емоційні пости в фейсбуці. Я прошу вибачення за її різкі слова в бік України. Це дуже гірко. Вдячний Наташі за багаторічну підтримку та прошу з розумінням поставитися до тяжкого психологічного стану, в якому вона перебуває вже тривалий час”, – написав він у фейсбуці.

Наталія Каплан. Фото 2018 року

Довідка-пояснення

Наталія Кочнєва (журналістське псевдо – Каплан) – журналістка, двоюрідна сестра кінорежисера й громадського діяча Олега Сенцова. До 2016-2017 років жила в Москві, працювала журналісткою, зокрема на каналі РенТВ.

Після арешту й засудження Олега Сенцова Наталія розгорнула правозахисну діяльність, розповідала про нього на різних платформах, брала участь у багатьох акціях в Україні, міжнародних заходах тощо. Вона виступала з промовами на захист кузена, отримувала його нагороди.

Допис “Раша, прощай” у її фейсбуці датований 11 червня 2016 року. У 2017 році переїхала до Києва. Перед тим, через політичну позицію, Каплан втратила багатьох друзів в РФ, які вважали її “зрадницею”.

“Хочу сказати спасибі Україні. П’ять років тому я стала вигнанцем у своїй країні. Коли Олега Сенцова посадили, всі ті, кого я вважала своїми друзями, почали один за одним відвалюватися”, – писала вона, залишаючись прибічницею України та українського Криму.

Тривалий час не могла отримати українське громадянство через організаційні та бюрократичні проблеми з Державною міграційною службою.
Станом на грудень 2018 року Кочнєва мала прострочену посвідку на тимчасове проживання та повідомляла про 17 невдалих візитів до ДМС. Тоді в соцмережах навіть проводили флешмоб “Талончик для сестри Сенцова”, для розв’язання проблеми залучали вищих представників влади.

У травні 2019 року указом президента Петра Порошенка Наталія Кочнєва-Каплан отримала українське громадянство і дуже раділа з цього приводу, ділилася планами вивчити українську мову.

У 2020 році в інтерв’ю вона розповіла, що пишається Україною й українцями та дуже вдячна, що її прийняли в нашій країні.

Працювала на “Громадському радіо”.

Відомо, що після звільнення Сенцова з російського ув’язнення Наталя Каплан опинилася в лікарні з депресією і повним емоційним вигоранням. У фейсбуці вона щиро ділилася своїми переживаннями та зізнавалася, що має проблеми з алкоголем. Також Наталя розповіла, що є лесбійкою. Під час пандемії Наталя певний час жила в Грузії.

Читайте також:
Порошенко дав громадянство сестрі Сенцова і екс-нардепу Держдуми РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.