Археологи в окупованому Криму розкопали колекцію прикрас III ст. н.е.

 

Так званий “Кримський федеральний університет” заявив, що на розкопках у могильнику Опушки в окупованому Криму виявили колекцію прикрас III ст. н.е., виконану в сердоліковому стилі. Ідеться про дві сережки, три браслети та дві нагрудні прикраси.

Про це йдеться в повідомленні на сайті навчального закладу 15 вересня.

“Ювелірні предмети могли належати тільки високопоставленим особам. Вони знайдені в похованні предків середньовічних аланів, які жили на території Криму в III ст. н. е. За наявністю прикрас не тільки поруч з останками жінок, а й дітей, археологи зробили висновок, що високе соціальне становище в аланських племенах передавалося у спадок”, – сказано в дописі.

“Також археологи знайшли нові екземпляри мечів аланських воїнів з вирізами у п’яти клинках, що відносяться до IV століття. На відміну від більшості зброї, яку зазвичай клали на поясі похованих, ці мечі завжди розташовані на головах і плечах похованих воїнів. Такі екземпляри знаходять у різних регіонах Європи, але більша частина походить саме з Криму і Північного Кавказу”, – зазначено в повідомленні.

“Унікальність могильника Опушки в тому, що він став місцем поховань відразу п’яти стародавніх культур: пізньоскіфської, середньосарматської, пізньосарматської, німецької та аланської”, – повідомив доктор історичних наук, професор кафедри історії стародавнього світу та середніх віків КФУ Ігор Храпунов.

“Розкопками ми з’єднали ділянки могильника з похованнями різних культур. Зараз ми дослідили 1/7 могильника і, сподіваємося, що подальші розкопки допоможуть визначити причини такої уваги до цього місця носіїв п’яти різних культур”, – зазначили в КФУ.

Читайте також:
Росія вивезла з окупованого Криму понад мільйон археологічних артефактів, – МінТОТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна