Під артобстрілом у Кримському загинув Валентин Чепурний, який щойно звільнився із ЗСУ

оновлено

У неділю, 12 вересня, в результаті артилерійського обстрілу з боку російських окупаційних військ на західній околиці села Кримське загинув 34-річний Валентин Валерійович Чепурний.

Як повідомили “Новинарні” у військах, на момент загибелі Чепурний офіційно вважався цивільною особою, адже саме напередодні в нього закінчився контракт.

Чоловік заїхав у підрозділ попрощатися з побратимами – і в цю мить почався артилерійський обстріл.

Чепурний разом із товаришами кинувся в укриття. Їх бігло четверо. Перші троє встигли проскочити, хоч осколками їм посікло ноги. А Валентин прийняв на себе убивчий удар осколків від міни 120-го калібру, яка впала зовсім поруч.

Валентин Чепурний. Фото: ФБ Natasya Nagorna

За даними “ТСН”, уламками чоловікові побило все тіло. Медики спробували його евакуювати, але було вже пізно.

Побратими в соцмережах пишуть, що Валентин мешкав у селищі Високопілля.

Як відомо, в районі селищ Причепилівка і Кримське Луганської області зараз виконує бойові завдання 17-й окремий мотопіхотний батальйон 57 омпбр. Під мінометним обстрілом 11 вересня там загинув старший солдат Олексій Куленко.

ОНОВЛЕНО
Як розповів “Цензору” заступник командира з морально-психологічного забезпечення у 57 омбпр Олександр, раніше Валентин Чепурний проходив службу у роті радіаційного, біологічного, хімічного захисту. Під час навчань на “Широкому Лані” вирішив перевестися в мотопіхотний батальйон. Перевівся, проходив службу, аж доки під час навчань невдало зістрибнув з БМП і пошкодив ногу. Був направлений у шпиталь для лікування.

10 вересня в Чепурного сплив термін контракту. За словами замполіта, бійцеві пропонували вислати усі документи поштою, однак “за власною волею” він приїхав забрати їх особисто. А після того, як забрав (у тиловому пункті управління батальйону, далеко від “лінії вогню”), заїхав до побратимів, з якими проходив службу ще в РБХЗ – попрощатися… І загинув.

У Валентина залишилися хвора мати і маленький син. Чи є у рідних бійця, який на момент загибелі де-юре вже не служив у ЗСУ, шанс отримати статус сім’ї загиблого військовослужбовця й відповідні виплати – наразі сказати складно. Значною мірою це залежить від доброї волі Міністерства оборони, адже Чепурний проходив службу з 2015 року, неодноразово був у зоні АТО/ООС.

В іншому разі, родичі загиблого можуть звернутися до суду.

“Це питання букви та духу закону. Формальне закінчення контракту не збігається з датою фактичного відбуття додому в розумних межах. Суд, якщо керуватиметься духом закону, то повинен би вирішити, що особа загинула “перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях”. Час до фактичного відбуття військовослужбовця з місця служби слід би вважати таким, який проведений в зоні бойових дій, бо ж зрозуміло, що він там був саме тому, що захищав Батьківщину і загинув від ворожої кулі, а не від чогось іншого”, – вважає правозахисниця Валентина Теличенко.

“Суд мав би встановити, що загиблий військовослужбовець перебував в зоні ООС із причин, які є невіддільною частиною виконання його обов’язків у цій зоні. Обов’язок – це не тільки в межах контракту, але також обов’язки, пов’язані з вибуттям з ООС”, – додає Теличенко.

Читайте також:
Доба ООС: десять ворожих обстрілів, один воїн ЗСУ загинув, троє – поранені

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна