У Київському військовому ліцеї ім. Богуна відкрили меморіальну дошку генералу УНР Якову Гандзюку

 

На території Київського військового ліцею імені Івана Богуна відбулася церемонія відкриття та освячення меморіальної дошки командувачу 1-го Українського корпусу військ Центральної Ради генералу УНР Якову Гандзюку.

Про це інформує пресслужба військового ліцею.

Саме тут, на подвір’ї тодішнього Олексіївського інженерного училища, 9 лютого 1918 року більшовики розстріляли генерала разом із начальником штабу корпусу генералом Яковом Сафоновим. Яків Гандзюк вийшов на розстріл зі словами: “Як командувач українського корпусу виходжу на розстріл першим!”.

На заході були присутні начальник ліцею генерал-майор Ігор Гордійчук, заступник голови Печерської районної у місті Києві державної адміністрації Анатолій Невмержицький, представники окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка, голова ради Печерського районного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Олесь Гриб (головний ініціатор проєкту встановлення меморіальної дошки генерал-майору Я. Гандзюку). А також на заході була присутня праправнучка Якова Гандзюка – Лідія Іванівна.

Фото: сайт Київського військового ліцею імені Івана Богуна

“Ми горді тим, що наша бригада має ім’я великого українця, видатного полководця, непересічної особистості генерал-майора Якова Гандзюка. Він є справжнім героєм і прикладом для сучасного покоління військовослужбовців, які борються проти того ж ворога, що і генерал Гандзюк століття тому”, – зазначили представники окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка підполковник Володимир Печенюк та старша лейтенантка Ольга Сірман.

Військові разом з іншими також вшанували пам’ять та подвиг генерала, поклавши квіти на його могилу на цвинтарі Свято-Михайлівського Видубицького монастиря.

Читайте також:
Начальник ліцею Богуна генерал Ігор Гордійчук: Про війну з Росією замислився після приходу до влади Путіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна