Стаття Путіна є сценарієм аншлюсу України, як у Гітлера у 1938-му, – Тімоті Снайдер

 

Стаття президента РФ Володимира Путіна “Про історичну єдність росіян і українців” є сценарієм аншлюсу України.

Як передає 11 вересня “Укрінформ“, про це заявив професор Єльського університету, фахівець з історії Східної Європи Тімоті Снайдер під час виступу на форумі “Ялтинська європейська стратегія” (YES) у Києві.

“Насправді цей опус (стаття Путіна) – це сценарій аншлюсу. Тобто його аргументація: «Ви (Україна) думаєте, що ви держава? Ви насправді не держава. Давайте я вам розповім, які в нас є історичні зв’язки». Це насправді риторика 1938 року, це риторика Гітлера, з якою він анексував Австрію”, – сказав Снайдер.

Історик також звернув увагу на те, що Путін у своїй статті змінює історію Другої світової війни, щоб виправдати свою агресивну позицію щодо України.

За словами Снайдера, є “великий рівень напруження” в тому, як російський президент говорить про Другу світову війну: з одного боку, він каже про СРСР як про жертву Другої світової, а з другого – чим більше часу минає, тим більше Путін стає на бік агресора, тобто захищає пакт Молотова-Ріббентропа як раціональну дію в тих умовах.

У цьому контексті Снайдер зауважив, що історичний опус Путіна є також вкрай антиєвропейським, тому європейці повинні замислитися, як на нього реагувати.

Як повідомляла “Новинарня“, 13 липня на сайті Кремля за підписом Володимира Путіна була опублікована стаття “Про історичну єдність росіян і українців”. У статті двома мовами (російською і українською) Путін укотре “обґрунтував” великодержавну тезу про те, що росіяни й українці – один народ.

Читайте також:
Новий пошук “зовнішнього ворога”: чому Путін написав “статтю” про Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна