Росіяни влаштували ІПсО проти морпіхів ЗСУ перед навчаннями “Захід-2021”

 

Російські підрозділи з інформаційно-психологічних операцій влаштували ІПсО проти військовослужбовців 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського.

На це в четвер, 9 вересня, звертають увагу волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

Приблизний початок розгортання інформаційної операції припав на 16:30-17:30 7 вересня 2021 року

Зазначається, що на тлі анонсованих на Херсонщині військових навчань російські фахівці ІПсО спробували дискредитувати українські маневри на цьому критичному напрямку та почали закидати різними каналами фейкову інформацію.

Ішлося про те, що, нібито, українські навчання “опинилися під загрозою зриву через спалах пневмонії в 36-й бригаді морської піхоти”.

“Паралельно схожі короткі тексти з незначними змінами вийшли на російських блогових майданчиках, на яких також стали додавати, що спалах захворювань пов’язаний нібито із COVID-19, не зважаючи на те, що всі військовослужбовці пройшли вакцинування. Тобто, крім (дез)інформації про зрив навчань, пропагандисти додали також посил, нібито вакцинування, що активно проводилося в Збройних силах України, не є дієвим”, – зазначили в “Інфорнапалмі”.

“Для уявного балансу та переконання читачів також додавалися акценти, що командування ніяк не коментує ситуацію та “намагається приховати ці факти”. Апелювання до “теорії змови” та антивакцинаторські наративи – шаблонний та типовий прийом російської пропаганди”, – наголошують волонтери-розвідники.

Колаж: ІнформНапалм

Колаж: ІнформНапалм

Втім, у 36-й бригаді спростували ці фейки від російських пропагандистів.

“Особовий склад живий та здоровий, готовий виконувати свої завдання, тому дивно читати про тяжкі форми пневмонії та критичність захворювань. Подана інформація на вказаних сайтах не відповідає дійсності. Скоріш за все, це маніпуляції ворога”, – розповіли у пресслужбі 36 обрмп.

На фейк відповіли також у Міністерстві оборони України.

9 вересня в МОУ заявили, що напередодні навчань “Об’єднані зусилля-2021” Кремль запустив агресивну інформаційну кампанію з дискредитації українських Збройних сил та вищого військово-політичного керівництва держави.

“Наразі зафіксовано старт інформаційної пропагандистської кампанії РФ проти ЗС України. Активно через соціальні мережі, у фейсбук, телеграм-канали та українські ЗМІ, які активно підхоплюють російські наративи, розповсюджується інформація про нібито “різке і масове захворювання учасників навчань зі складу ЗС України на COVID-19″. РФ використовує увесь інструментарій та доступні майданчики інформаційного впливу на українське суспільство”, – наголосили в МОУ.

У відомстві підкреслили, що “перший пропагандистський наратив, який використовує Росія у своїх інформаційних провокаціях — нівелювання та приниження боєздатності ЗС України”.

“В інформаційних повідомленнях росіяни спеціально розповсюджують неправдиву інформацію, наприклад, про нібито зрив плану навчань, нестачу боєприпасів тощо. У такий спосіб демонструють усіма доступними засобами, що немає ніяких Збройних сил в України, що це все просто бутафорія чи імітація діяльності, що така армія не здатна ефективно захистити державу. Цей наратив легко розбивають самі Збройні сили України, які демонструють, у якому вони насправді стані бойової готовності перебувають”, – заявили в оборонному відомстві.

В МОУ підкреслили, що найефективніша відповідь на російські інформаційні провокації та маніпуляції — це підвищення рівня медіаграмотності серед українського населення та військовослужбовців ЗСУ зокрема.

Читайте також:
“Збирають персональні дані українських військових”:
у Sea Breeze попередили про фейкові анкети нібито від ВМС США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна