Підсумки візиту Зеленського до США: Білий дім оминув підтримку вступу України до НАТО

 

Президент США Джо Байден на зустрічі з Володимиром Зеленським у Вашингтоні висловив підтримку вступу України до НАТО, але як і коли це відбуватиметься, сторони не обговорювали. Тема вступу до НАТО фактично не прописана й у великій спільній заяві двох лідерів.

Як передає “Новинарня“, про ставлення Байдена заявив президент України Володимир Зеленський на брифінгу для журналістів 1 вересня, коментуючи результати переговорів у Білому домі.

“Ми говорили про місце і роль для України, яку вона має відігравати в Альянсі, – сказав Зеленський. – Я відчуваю, і чув це від президента Байдена, що він особисто підтримує членство України в НАТО, але який буде шлях – складно сказати”.

За його словами, президенти також обговорили проблеми безпеки в Чорноморському регіоні.

Також Зеленський сказав, що міністр оборони США Ллойд Остін восени “обов’язково відвідає Україну”, і будуть створені робочі групи, які працюватимуть над конкретними питаннями.

Водночас ЗМІ звертають увагу на те, що спільна заява двох президентів за підсумками перемовин, яка була підготовлена заздалегідь і є відображенням загальної думки уряду США про Україну, насправді не містить конкретних тез про підтримку Сполученими Штатами вступу Києва до Альянсу.

“Спільна заява” України та США документально засвідчила те, про що у дипломатичних колах говорять вже кілька місяців: чинна адміністрація США не готова підтримувати зближення України з НАТО, – пише з цього приводу “Європейська правда“. – Парадокс, але навіть за Трампа, якому дорікали у потаканні Путіну, з Вашингтона лунало значно більше сигналів підтримки, аніж зараз”.

Стаття “ЄП” називається – “Допомога всюди, крім НАТО…”

“Але й відмови також не звучить. Схоже, що у Байдена зараз визначаються, що робити з Україною, і не знайшли відповіді на це питання навіть самі для себе та лишають можливість для повороту політики Вашингтона як в один, так і в інший бік. Тому в спільній заяві у блоці з амбітною назвою “Підтримка євроатлантичних прагнень України” насправді немає ані фрази про таку підтримку. В цьому блоці США лише кажуть про “право України обирати зовнішньополітичний курс… включно з прагненням України вступити до НАТО” та обіцяють  абстрактну “допомогу Україні у проведенні реформ”, – зазначає редактор “ЄП” Сергій Сидоренко.

“Ані підтримки надання Україні ПДЧ, ані обіцянки допомогти на шляху до членства, ані навіть стандартної фрази про те, що “одного дня Україна стане членом НАТО”, ви у цьому документі не знайдете. І це не випадковість. Численні джерела “ЄП” підтверджують: частина топ-представників уряду США є дуже скептичними щодо подальшого зближення України з Альянсом, і в переговорах під час підготовки візиту закликали Київ “забути про ПДЧ” та не порушувати цю тему”, – ідеться в статті “Європравди”.

Видання вказує на те, що Зеленський цих порад не дослухався і порушив тему вступу до НАТО – “щоб зрозуміти, що визначає обережність американської адміністрації”.

“Ми наразі не знаємо, які відповіді почув Зеленський від господаря Білого дому. На пресконференції у Вашингтоні, президент України лише підтвердив, що ставив американському колезі ці питання та доводив, що США мають діяти активніше”, – констатує видання.

Читайте також:
Візит Зеленського у США: Байден назвав партнерство з Україною “міцнішим, ніж будь-коли”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна