“Загинули 15 тисяч кращих людей”: у Вашингтоні Зеленський зарахував до українських втрат на Донбасі тисячі бойовиків та окупантів

 

Президент Володимир Зеленський вдався до маніпуляції й дезінформації, коли не зустрічі з Джо Байденом у Білому домі заявив, що з початку війни на Донбасі Україна втратила “кращих 15 тисяч людей”.
Він заокруглив це число в більший бік та зарахував до нього як українських воїнів та цивільних, так і бойовиків “ДНР/ЛНР” та військових російських окупаційних військ.

1 вересня на зустрічі з президентом США у Вашингтоні, відеотрансляцію якої вело “Радіо Свобода“, Зеленський сказав, звертаючись до Джозефа Байдена: “Прийміть співчуття через загибель ваших військових, американських героїв, в Афганістані. Ми цей біль точно розуміємо, бо в нас уже восьмий рік поспіль йде війна на Донбасі, ми втратили кращих 15 000 людей, – сказав президент України.

Слова Володимира Зеленського не відповідають дійсності.

Адже, за інформацією Управління верховного комісара ООН із прав людини, за період конфлікту на Донбасі з 14 квітня 2014 року по 31 січня 2021 року загинули орієнтовно 13100-13300 людей. З них щонайменше 3375 цивільних осіб, приблизно 4150 українських військових та близько 5700 учасників незаконних збройних формувань.

За інформацією ЗМІ, серед цих 5,7 тисяч убитих ворогів ще станом на 2017 рік було від однієї до понад трьох тисяч громадян Росії.
Після активної фази бойових дій Головне управління розвідки Міноборони України заявляло, що має документально підтверджені дані про загибель понад 1700 росіян, що воювали на боці “ДНР-ЛНР”.

Що стосується втрат лише Збройних сил України, то, за офіційними даними Генштабу ЗС України станом на 18 липня 2021 року, за час бойових дій на Донбасі загинули 2705 військовослужбовців ЗСУ, ще 10280 отримали поранення чи травмування (крім інших силових структур та добровольців).

Якщо рахувати всіх загиблих силовиків України на Донбасі, включно з представниками ЗСУ, СБУ, НГУ, МВС, ДСНС, добровольчими формуваннями тощо, а також брати до уваги не бойові втрати, але також пов’язані з участю в конфлікті, то з поіменного переліку на українському боці набирається 4,5 тис осіб (конкретно – 4499, станом на 1 вересня 2021 року).

У будь-якому разі, виходить, що

до “кращих 15 тисяч” Зеленський зарахував і понад 5,7 тисяч російських окупантів, бойовиків та зрадників,

знищених українськими військами в ході тих чи інших операцій.

У зв’язку з цим редакторка проєкту “По той бік новин” Альона Романюк пише в соцмережі, що “подібну маніпуляцію робив Путін у своїй горезвісній статті, тільки він казав про “старих людей та дітей” як “жертв, що пов’язані із конфліктом в Донбасі”.

Як інформувала “Новинарня“, 12 липня 2021 року на сайті Кремля з’явилася маніпулятивна стаття “Про історичну єдність росіян та українців” за підписом президента РФ Володимира Путіна, подана зокрема й українською мовою.

У ній міститься така теза: “Державний переворот, а услід за ним дії київської влади, неминуче спровокували протистояння і громадянську війну. За оцінкою Верховного комісара ООН з прав людини, загальна кількість жертв, пов’язаних із конфліктом в Донбасі, перевищила 13 тисяч людей. Серед них старі люди, діти. Страшні, непоправні втрати”.

Проєкт “По той бік путінської брехні” (putinlies.com.ua), розбираючи цю публікацію, зауважує, “Путін маніпулює, роблячи акцент на дітях та старих людях. Жертвами російсько-української війни, за інформацією Управління верховного комісара ООН із прав людини, у період з 14 квітня 2014 року по 31 січня 2021 року стали 42000-44000 людей. Загинули 13100-13300 людей. З них щонайменше 3375 цивільних осіб, приблизно 4150 українських військових та приблизно 5700 членів озброєних груп”.

Однак наразі виходить так, що президент України, хай у дещо зміненому вигляді, фактично ретранслював маніпуляції Кремля.

Читайте також:
Таймлайн втрат, поранень і обстрілів на фронті у серпні 2021: ІНФОГРАФІКА


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.