“Переносить важке з Банкової на Грушевського”: чому три десятки ЗМІ зняли новину про п’яне ДТП зі “слугою народу” Трухіним

 

Три десятки українських онлайн-медіа та один YouTube-канал, зокрема і низка провідних ЗМІ, видалили за гроші новину про ДТП за участю високопоставленого нардепа від “Слуги народу” Олександра Трухіна, скоєну вочевидь напідпитку.
Ця аварія на Бориспільській трасі призвела до травмувань кількох осіб, зокрема голови комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі. Тим часом Трухін залишається членом української делегації під час візиту президента Зеленського до США.

Дорожньо-транспортна пригода відбулася 23 серпня о 15:45 на Бориспільській трасі поблизу Києва. Видання ІА “Центр новин” із посиланням на очевидців повідомляло, що народний депутат від “СН” Олександр Трухін за кермом Audi не дотримався безпечної дистанції та на великій швидкості здійснив наїзд на Ford, який своєю чергою вдарив автомобіль Daewoo. Перші дві автівки зазнали найбільших пошкоджень.

За даними свідків, Трухін був за кермом авто й мав ознаки алкогольного сп’яніння, хоча офіційного підтвердження цього немає. Він відмовився від проходження тесту на алкоголь.

Фотогалерея з аварії:

ДТП Трухін _1 ДТП Трухін _2 ДТП Трухін _4 ДТП Трухін _3
<
>

У Нацполіції факт ДТП підтвердили, однак імен учасників не назвали.

Як пише “Радіо Свобода“, вранці 23 серпня Олександр Трухін був у Полтаві, де він є головою обласного осередку партії “Слуга народу”. В обласному центрі він брав участь в урочистих заходах на честь Дня Державного Прапора.

Внаслідок ДТП тілесні ушкодження отримали шестеро людей, серед яких двоє дітей, а також голова комітету арбітрів Асоціації футболу України Лучано Лучі та його помічник, перекладач Роман Лишень.

За повідомленням УАФ, після госпіталізації Лучі й Лишеню зробили операції, а отримані травми можна характеризувати як середньої тяжкості.

Новину про ДТП одразу опублікували десятки українських медіа. Однак протягом наступних кількох днів ЗМІ без пояснень почали видаляти повідомлення про аварію.

Зокрема, зникли новини з цього приводу на таких інформаційних ресурсах:

Футбол 24UA-FootballIsport, Meta-Ratings, 1927.kiev.ua, Динамо Киев от Шурика, УНИАНSport.ua , Football.ua, СегодняАнтикорГлавком, УННАргументы иФактыComments.ua, Depo.ua, Вести, ФактыТСН, ОбозревательТелеграфГордон, Комсомольская правда в Украине, ФразаАргументNewsWeek, Вести-UA, Bigmir, Українські новини, Голос.UA, Главк, РезонансСудебно-юридическая газета.

Головний редактор спортивного видання “Трибуна” Олег Щербаков повідомив, що йому на пошту надійшла пропозиція зняти з сайту новину про Трухіна в обмін на компенсацію.

У відповідь журналісти “Трибуни” проаналізували контент інших сайтів, які згадували ДТП з участю “слуги народу”, і якраз вони встановили, що понад 30 видань – як загальнонаціональних, так і спеціалізованих спортивних, а також “помийок” – зняли або змінили новину таким чином, щоб не лишилося згадок про нардепа Трухіна.

Шефредакторка ІА “Центр новин” Ольга Вітак також повідомила, що їй на пошту прийшли “листи щастя” – вочевидь від посередників у сфері PR та комунікацій. Автор листів “на комерційній основі” пропонували зняти матеріал про ДТП.

 

За даними спортивного журналіста й автора автопроєкту “Зупини лося” Костянтина Андріюка, за видалення новини про Трухіна сайтам пропонували щонайменше 200 доларів, в залежності від авторитетності видання.

29 серпня в ефірі телеканалу Kyiv LIVE показали сюжет з місця ДТП за участю Трухіна. Автор відео стверджував, що, “за словами потерпілих, аварію спровокував Трухін”​. Нардеп з’являвся у кадрі, однак його коментарів у сюжеті нема.

Журналістка Альона Романюк, редактор “По ой бік новин”, помітила, що матеріал пробув на YouTube-каналі Kyiv LIVE пів години, після чого також був видалений.

Романюк також пише, що сайт каналу “Прямий” опублікував новину про Трухіна заднім числом.

Журналіст “УП” й ІМІ Олексій Братущак зміг знайти сюжет за допомогою сервісу Megogo та повторно опублікував його. Наразі це відео з ФБ Братущака – єдине, яке є у відкритому доступі і яке доводять, що народний депутат Трухін був на місці аварії. На відео показано зокрема, ступінь пошкодження трьох машин та що один із потерпілих в аварії лежав на дорозі в крові.

Відео:

 

За даними ZN.ua, Трухін є впливовим членом “Зе-команди” та присутній у списку української делегації, яка 30 серпня вирушить до Вашингтона разом із президентом Володимиром Зеленським як член Міжпарламентської групи Верховної Ради у зв’язках зі США. “Дзеркало тижня” непрямо називає цього нардепа “носієм важкого” для фракції “Слуги народу” з офісу президента.

Олександр Трухін. Фото: Радіо Свобода

“Олександр Трухін – вельми значуща людина в механізмі Зе-влади. Саме тому привернення до нього уваги нервує важливих людей. Спочатку Трухін входив до групи Коломойського, але оперативно відчалив від олігарха, проти якого США ввели санкції. Настільки оперативно, що зіткнувшись з ним в кабінеті Авакова, Коломойський не подав земляку руки. Нині Трухін не просто дуже чуйний і розуміючий заступник голови парламентського бюджетного комітету, що мітить на місце Арістова й отримує завдання в обхід свого керівника. Він ще й турботливий листоноша, який переносить важке з Банкової на Грушевського і періодично радує депутатів “СН”. Такій довіреній особі саме місце в делегації, що супроводжує президента до країни, яка давно втомилася від нашої корупції”, – пише “Дзеркало тижня” в редакційному коментарі.

Видання цитує матеріал The Unfiltered Lens зі згадкою про те, що спікер Палати представників Ненсі Пелосі вважає “недоречним” включення Трухіна в делегацію України на зустрічах у США.

“Водіння в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння є серйозним правопорушенням, і такі люди не можуть бути включені до складу делегації найвищого рівня. Києву слід уникати послуг Олександра Трухіна хоча б до повного, прозорого і всебічного розслідування”, – вважає Пелосі.

Один із нардепів на умовах анонімності розповів “Радіо Свобода“, що він самостійно намагався з’ясувати обставини ДТП і, посилаючись на свої джерела у правоохоронних органах, повідомив, що на момент аварії “Трухін виглядав так, ніби був на підпитку, але здати тест на вміст алкоголю він відмовився”.

Джерело “Радіо Свобода” у правоохоронних органах частково цю інформацію підтвердило. За словами джерела,  Трухін був за кермом, але здавати тест на наявність в крові алкоголю відмовився. Джерело припустило, що “справа Трухіна вирішується на найвищому рівні”.

Журналістка Тетяна Ніколаєнко так коментує цю новину: “Вчора я спитала в одного депутата, нахіба таке робити (знімати новину з 30 сайтів – “Н”). Відповідь: українців більше роздратує новина про ДТП, ніж про зняті новини“.

“Логічно? Так. Тільки тут другий день поспіль спрацьовує ефект Барбари Стрейзанд. Це такий соціальний феномен, коли спроба вилучити певну інформацію з публічного доступу призводить лише до її більш широкого поширення”, – додає Ніколаєнко.

Офіційних коментарів щодо участі нардепа від “Слуги народу” Олександра Трухіна в ДТП – від нього самого, керівників партії і фракції “СН”, міністра внутрішніх справ Монастирського – наразі немає.

текст: Дмитро Лиховій

Читайте також:
Плюс зачистка інтернету від компромату: Зеленський призначив на ДУС скандального Борзова з КВН


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.