Армія Туреччини прийняла на озброєння БПЛА Akıncı з українськими двигунами. ФОТО, ВІДЕО

доповнено

На озброєння ВПС Туреччини надійшли перші турецькі важкі ударні безпілотники Bayraktar Akіnci з українськими двигунами.

Про це інформує пресслужба компанії Baykar Defence у твіттері.

За словами президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, який був присутній на урочистій церемонії передачі безпілотників військовим, його країна стала однією з трьох найбільш передових держав у технологіях створення БПЛА.

Також Ердоган заявив про плани Туреччини розробити бойові дрони, які зможуть злітати і приземлятися на авіаносці з короткими злітно-посадочними смугами для використання в закордонних місіях, пише “Анадолу”.

Akіnci є ударним безпілотним літальним апаратом нового покоління і одним із перших проєктів спільного українсько-турецького підприємства Black Sea Shield.

Головним призначенням цього БПЛА є ведення оперативно-стратегічної повітряної розвідки, а також нанесення авіаційних ударів по об’єктах противника, зазначає Defense Express.

Розмах крил Akіnci складає 20 метрів, довжина фюзеляжу – 12,3 метри. Максимальна злітна вага безпілотника становить 5 500 кг. Він оснащений системами спостереження – від тепловізорів та потужних камер, радарів із активною фазованою антеною решіткою та різноманітними сенсорами

Стартовий випробувальний політ першого прототипу нового ударного безпілотника Akіnci відбувся 6 грудня 2019 року, літальний апарат був оснащений українськими двигунами АІ-450Т розробки ДП “Івченко-Прогрес”.

Це українське підприємство у період з 2018 року – перший квартал 2020 року експортувало до Туреччини щонайменше 12 даних двигунів.

На Akinci можна встановити один із трьох видів турбогвинтових двигунів потужністю 225, 450 і 750 к.с. Очікується, що Baykar для серійного виробництва Akinci і надалі буде використовувати силові установки саме українського виробництва.

Akіnci здатний перебувати у повітрі до 24 годин. Максимальна висота польоту складає 12 км, радіус дії 250 км (при застосуванні SATCOM – необмежений). Швидкість польоту безпілотника становить 463 км/год. Вага корисного навантаження – 1 350 кг (450 внутрішнього та 900 – навісного навантаження).

Akinci може бути озброєний 24 бомбами МАМ-L або ж іншими авіабомбами (Mk81, Mk82, Mk83), також він може нести різні ракети класу “повітря-поверхня” (SOM, Gökdoğan, Bozdoğan), авіабомби KGK-82, Teber-81, LGK-82, а також ракети Cirit.

Щоб належно виконувати свої ударні функції, Akıncı оснащений системою автономного управління, що може без участі людини наводити дрон на ціль та повертати його на базу. Також він має вбудовану систему радіоелектронної боротьби.

Читайте також:
“Укроборонпром” створить ремонтну базу для вертольотів у Туреччині

У Туреччині ударний БПЛА Akinci з українським двигуном побив рекорд висоти. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.