Майданівці Гарт і Скельд, загиблі на фронті 2014 року, отримали звання Героїв України

 

Президент Володимир Зеленський вручає нагороди батькам загиблих. Фото: пресслужба президента

Під час церемоніалу на вшанування загиблих захисників України біля Міністерства оборони президент Володимир Зеленський вручив державні нагороди, надані двом воїнам, полеглим за особисту мужність та героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України.

Як передає “Новинарня“, про це повідомила пресслужба глави держави.

Званням Героя України з удостоєнням ордена “Золота зірка” посмертно відзначений боєць Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” Святослав Горбенко.
Він загинув 3 жовтня 2014 року під час оборони Донецького аеропорту. Рятуючи травмованого побратима, був смертельно поранений осколком танкового снаряда.
Нагороду отримали батьки Святослава Горбенка Сергій Олександрович та Лариса Вікторівна.

Звання Героя України з удостоєнням “Золотої зірки” також посмертно присвоєне бійцеві 24-го батальйону територіальної оборони “Айдар” солдату Віктору Гурняку.
27-річний “Гарт” загинув 19 жовтня 2014 року, коли під мінометним обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Луганської області.
Нагороду отримали його батьки Петро Степанович та Марія Мирославівна.

Після завершення церемонії глава держави поклав квіти до Дзвона пам’яті.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Святослав Горбенко (псевдо “Скельд”)
Народився 26 грудня 1994 року в Полтаві.
Доброволець, воїн ДУК “Правий сектор”, “кіборг”.
Навчався на філологічному факультеті у Харківському національному педуніверситеті імені Григорія Сковороди (японська, англійська мови та водночас на заочному відділенні — на істфаці Харківського національного університету імені Василя Каразіна.
Був активістом Майдану і Самооборони Харкова. У квітні 2014 року перевівся до Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка через погрози.
Улітку 2014 року склав іспити на військовій кафедрі й отримав подання на звання молодшого лейтенанта, але погони офіцера не отримав, адже пішов на фронт добровольцем. Із кінця вересня перебував у Донецькому аеропорту разом з побратимами із Добровольчого українського корпусу.
Загинув 3 жовтня 2014 року під час оборони ДАПу. Рятуючи травмованого побратима, отримав смертельне поранення осколком танкового снаряда. Тоді ж поліг Сергій Андрєєв.

Віктор Гурняк

Віктор Гурняк (псевдо “Гарт”, “Гартік”, у батальйоні “Айдар” – “Олігарх”)
Народився 8 червня 1987 року в селі Городниця Гусятинського району Тернопільської області.
Фотокореспондент, громадський активіст, пластун, боєць 24-го батальйону територіальної оборони “Айдар”.
Працював у газеті “20 хвилин” (Тернопіль), редагував пластовий часопис “Цвіт України”, у 2004-2005 роках був прессекретарем відділення партії “Пора” в Тернопільській області.
Разом із дружиною Іриною проживав у Львові, виховував доньку Юстину.
У Пласті належав до гуртка “Сірі вовки”, що входив до 29-го куреня ім. Юрія Старосольського. У 2004 році став одним із співзасновників та першим курінним 77-го куреня ім. Івана Гавдиди. Згодом був членом 15-го куреня УСП “Орден Залізної остроги” ім. Святослава Завойовника. Виховував юнацький гурток “Орли”. Був заступником із виховної роботи станичного та окружного пластового проводу, керував інформаційною ділянкою в Пласті Тернопілля. Організатор багатьох акцій та комендант табору “Легіон-11”.
У 2005 році став засновником і першим головою Тернопільського осередку ВМГО “Фонд регіональних ініціатив” (ФРІ).
Активіст Майдану.
Після початку російської агресії як волонтер збирав кошти і закуповував необхідні речі для військових, допомагав із транспортуванням і самостійно доправляв вантажі для фронту.
У липні 2014 року став співзасновником військово-патріотичної організації “Український легіон”.
У вересні пішов служити добровольцем до батальйону “Айдар”.
Загинув о 10:10 ранку 19 жовтня 2014 року від мінометного снаряда, коли під обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Слов’яносербського району Луганської області.

Читайте також:
День пам’яті загиблих: Зеленський взяв участь у ритуалах на Трьохсвятительській та в Міноборони. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна