У “Нафтогазі” попередили, що вчасний старт опалювального сезону – під загрозою

 

Серед виробників тепла, які отримували газ від НАК “Нафтогаз” у попередньому опалювальному сезоні, нові трирічні угоди на закупівлю газу уклало менше половини, через що своєчасний початок опалювального сезону в Україні перебуває під загрозою.

Про це повідомляє пресслужба Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”.

“Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» занепокоєна низькою активністю виробників тепла з укладання трирічних угод на закупівлю природного газу. За останній тиждень перелік таких клієнтів компанії поповнився лише 13 підприємствами.

«Нафтогаз Трейдинг» звертається до теплокомуненерго та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків із власними котельнями з проханням прискорити подання відповідних заявок або активізувати пошук альтернативних постачальників газу.

Місцевим органам влади та іншим власникам підприємств теплопостачання важливо вчасно прийняти всі необхідні рішення і взяти на контроль контрактування обсягів газу, необхідних для своєчасного початку і стабільного проходження опалювального сезону”, – зазначається в повідомленні.

Як повідомляють у компанії, станом на 26 серпня трирічні угоди на постачання газу з компанією “Нафтогаз Трейдинг” уклали 493 виробники тепла, тобто приблизно 45% підприємств, які отримували газ від “Нафтогазу” в попередньому опалювальному сезоні. Наразі в “Нафтогаз Трейдинг” для укладення трирічних контрактів звернулося 572 підприємства ТКЕ та ОСББ.

Окрім Волинської області, в якій мають договори всі 7 підприємств, які виробляють тепло і гарячу воду й співпрацювали з “Нафтогазом” торік, у першу трійку лідерів за динамікою укладення угод увійшли Хмельницька та Черкаська області, де контракти на закупівлю газу уклали, відповідно, 96,3% і 76,9% підприємств, які традиційно співпрацюють з “Нафтогазом”.

Найнижчі показники договірної роботи з “Нафтогаз Трейдингом” – у Закарпатської, Полтавської, Харківської та Одеської областей, де кількість угод не перевищує третини від потенційно можливих.

У компанії нагадали, що зараз ціна на природний газ на міжнародних ринках продовжує зростати. Спотова ціна газу в Україні більш ніж у два рази перевищує пропозицію від “Нафтогазу” в рамках трирічних контрактів для ТКЕ та ОСББ із власними котельнями.

На початку червня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що в Україні опалювальний сезон 2021-2022 років почнеться вчасно. За його словами, Україна в рамках підготовки до опалювального сезону накопичила 16 млрд кубометрів газу в підземних сховищах, а також 1,4 млн тонн вугілля.

У Міненерго до опалювального сезону 2021-2022 року планують накопичити в підземних газосховищах 19-20 млрд кубометрів газу.

Зазвичай опалювальний сезон в Україні починається в другій половині жовтня.

Читайте також:
Україна не розглядає закупівлю газу в Росії, – Вітренко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна