Парад в Одесі: бойові кораблі ВМСУ, авіація і ветерани зі стометровим прапором України

 

В Одесі на День Незалежності відбувся військово-морський парад, а вулицями міста пройшли святковою ходою ветерани АТО/ООС зі стометровим прапором України.

Урочисті заходи з нагоди 30-річчя Незалежності в “морській столиці” розпочалися на вулиці Дерибасівській, повідомляє “Укрінформ“.

Колона одеситів, у перших рядах якої були ветерани АТО/ООС, волонтери і громадські активісти, пройшла центральними вулицями  до скверу Героїв Небесної сотні, де вшанували пам’ять загиблих у війні з РФ воїнів.

Фото: Укрінформ

Учасники святкової ходи несли 100-метровий Державний прапор України і портрети загиблих захисників Вітчизни.

Фото: Укрінформ

Тим часом на зовнішньому рейді Одеського порту готувалися до військово-морського параду екіпажі бойових кораблів, катерів і суден ВМС України, патрульних катерів Держприкордонслужби та кораблів середземноморських і чорноморських держав – партнерів України по НАТО.

Фото: АрміяInform

У парадному строю перед тисячами одеситів, які спостерігали за дійством, пройшли близько двадцяти кораблів, катерів і суден ВМС, ДПСУ та Морської пошуково-рятувальної служби, зокрема середній розвідувальний корабель “Сімферополь”, артилерійські катери, корабель забезпечення “Балта”, кораблі морської охорони ДПСУ “Миколаїв” та “Павло Державін”.

Фото: АрміяInform

Очолювали стрій десантний корабель “Юрій Олефіренко” та патрульні катери ВМС “Старобільськ” і “Слов’янськ”.

Судна супроводжували гелікоптери Мі-8МСБВ зі складу 10-ї бригади морської авіації, які висадили безпарашутним способом поряд із  набережною “Ланжерон” групу спецпідрозділу бойових плавців.

Фото: АрміяInform

“Юрій Олефіренко” випустив через носову апарель четвірку бронетранспортерів морської піхоти, супроводжуючи висадку холостими залпами з гармат і постановкою димової завіси.

Бронетранспортери пройшли пів кілометра морем, а потім піднялися на узбережжя.

Ланки винищувачів Су-27 зі складу 831-ї бригади тактичної авіації відпрацювали показові елементи застосування сил і засобів, а пілоти літаків Ан-26 та легкомоторної авіації продемонстрували фігури пілотажу.

Фото: АрміяInform

Також уздовж узбережжя пройшли чотири кораблі країн-партнерів:, італійський ракетний есмінець Luigi Durand de la Penne D560, який увійшов в Чорне море кілька днів тому, болгарський фрегат BGS “Drazki” F-41, румунський корвет Contra-Amiral Horia Macelariu” F-265 та грузинський патрульний катер Dioskuria Р-25 типу Island. Екіпажі цих кораблів і катера раніше брали участь в багатонаціональних навчаннях у Чорному морі.

На території Одеського морвокзалу упродовж дня відбувається демонстрація озброєння та військової техніки: протикорабельний ракетний комплекс Р-360 “Нептун” разом з пересувним пунктом управління стрільбою, реактивні системи залпового вогню “Ураган” і “Град”, артилерійські установки, броньовані автомобілі “Козак-2” тощо.

Читайте також:
Воїни ООС привітали Україну з ювілеєм Незалежності. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна