РПЦвУ запустила фейк про недопущення Варфоломія в Софію, щоб “урівноважити” присутність Онуфрія на параді, – ЗМІ

 

У церкві Московського патріархату намагалися запустити фейк про недопущення Вселенського патріарха Варфоломія до міжконфесійної молитви на території Софії Київської в День Незалежності.

Так, уранці 24 серпня митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) хвалився, нібито “їх почули” і патріарха Варфоломія не було на молитовному заході “Благословення України”, пише “Духовний фронт”.
Подібне написав інший єпископ МП в Україні Іона (Черпанов): “Держава почула голос…” А ще один російський агент Олександр Вознесенський пішов у своїх домислах ще далі, написавши, що нібито “Варфоломія прибрали з-поміж учасників”.

Водночас “Духовному фронту України” стало відомо, що присутність патріарха Варфоломія в міжконфесійній молитві біля Софії Київської і не планувалася. В цьому заході завжди брали участь представники церков лише з України та українських конфесій.

“Офіційно в цей час він (Вселенський патріарх Варфоломій) мав сніданок і зустріч з прем‘єром-міністром України Денисом Шмигалем, з якого відбув на парад. У процесі підготовки візиту патріарха були думки щодо запрошення на захід іноземних гостей, але було спільно погоджено, що це внутрішній захід”, – наголосив співрозмовник.

І справді, пресслужба Вселенської патріархії повідомляла, що зранку 24 серпня Його Всесвятість мав офіційну зустріч з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Натомість патріарх Варфоломій помолився за Україну у святій Софії 22 серпня – із предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм. Тоді під час літургії лунала молитва про позбавлення нашої землі від “нашестя чужинців” і про мир в Україні.

Фейком про недопущення патріарха Варфоломія на міжконфесійну молитву в РПЦвУ, напевно, хочуть виправдатись за присутність митрополита Онуфрія у ложі почесних гостей на параді разом із Варфоломієм, пише “ДФ”.

Оприлюднено відповідні фото:

“Кілька днів тому митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) грозився, що “…наші вірні не зрозуміють, якщо предстоятель Української православної церкви (РПЦвУ – “Н”) чи якийсь представник буде на заходах, де присутній патріарх Варфоломій. Можемо сказати однозначно, що на тих заходах, де буде присутній патріарх Варфоломій, не буде представника Української православної церкви (РПЦвУ)“.
І що сталось насправді? Попри заявлену в РПЦвУ “однозначну відсутність”, на заходах до Дня Незалежності України був присутній очільник РПЦвУ Онуфрій, навіть попри те, що Вселенський патріарх Варфоломій на них теж був присутній.
Звісно, в РПЦвУ розуміють, що якби Онуфрій туди не пішов, це було б повним крахом для Московської церкви в Україні і повторенням скандалу із “невставанням” у Верховній Раді під час вшанування полеглих Героїв України.
Щоб хоч якось замазати такий явний провал, у РПЦвУ довго не заморочувались і вирішили видати свою брехню за дійсність. Представники Моспатріархату запустили фейк, що Онуфрій прийшов на міжконфесійну молитву в Софію тільки тому, що до неї “не допустили Варфоломія”, – пише видання, близьке до ПЦУ.

Читайте також:
Патріарху Варфоломію вручили диплом почесного доктора “Могилянки”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна