“Стоп-Земля”: 12-й Одеський кінофестиваль назвав лауреатів

 

Стрічка “Стоп-Земля” Катерини Горностай отримала три нагороди 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Церемонія нагородження відбулася в суботу, 21 серпня, в останній день кінофоруму.

Як повідомляє “Укрінформ”, професійне журі назвало стрічку “Стоп-Земля” “найкращим повнометражним фільмом”, колектив акторів-підлітків цього фільму відзначений у номінації “найкраща акторська робота”, також картина отримала Гран-прі – приз глядацьких симпатій.

У категорії “найкраща режисерська робота” нагороду отримав Никон Романченко за короткометражний фільм “Leopolis Night”.

“Найкращим короткометражним фільмом” журі назвало “Папині кросівки” Ольги Журби.

Спеціальної відзнаки журі удостоєний повнометражний фільм “Суперник” Маркуса Ленца.

Призами FIPRESCI журі Міжнародної федерації кінопреси в Національному конкурсі повнометражного кіно відзначило фільм “Із зав’язаними очима” Тараса Дроня, а в номінації короткометражок – “Папині кросівки”.

“Золотим Дюком” за внесок у кіномистецтво Одеський кінофестиваль нагородив відомого британського режисера Террі Гілліама – автора культових “12 мавп”, “Страху і ненависті в Лас-Вегасі”, “Бразилії” та інших видатних фільмів, а також режисера-аніматора Євгена Сивоконя.

Цьогоріч Національний конкурс був єдиним на Одеському кінофестивалі. В ньому змагалося шість повнометражних фільмів: “Королі репу” Мирослава Латика; “Із зав’язаними очима” Тараса Дроня; “Простір” Дмитра Томашпольського; документальний фільм “Національний музей” Андрія Загданського; “СТоп-Земля” Катерини Горностай; “Суперник” Маркуса Ленца, а також вісім короткометражних фільмів: “Біжи, Таню, біжи” Софії Поліщук; “Папині кросівки” Ольги Журби; анімація “Непотрібні речі” Дмитра Лісенбарта; документальна стрічка “Друга хвиля” Марії Стоянової; “Leopolis Night” Никона Романченка; “Марія” Влада Одуденка; анімація “Тигр блукає поруч” Анастасії Фалілеєвої; “Good Boy” Марії Пономарьової”.

“Стоп-Земля” (англ. Stop-Zemlia) — український ігровий фільм 2021 року режисерки Катерини Горностай, що вже отримав нагороду “Кришталевий ведмідь” за найкращий художній фільм від юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus на 71-му Берлінському міжнародному кінофестивалі.
Це чуттєва автобіографічна історія з таким сюжетом: 16-річна Маша навчається у звичайній київській школі в 11-му класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна та Сеня, по-своєму переживаючи напружену шкільну буденність. Окрім майбутніх екзаменів, вийти із зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Вона розуміє, якщо не наважишся – ніколи не знатимеш, чи є щось у відповідь.
У головних ролях: Марія Федорченко, Арсеній Марков, Яна Ісаєнко, Олександр Іванов.

12-й Одеський міжнародний кінофестиваль тривав із 14-го до 21 серпня. Він був приурочений до 30-річчя незалежності України з акцентом на національне кіно.

Читайте також:
Прем’єра фільму Сенцова “Носоріг” відбудеться на Венеціанському кінофестивалі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.