НКРЕКП підвищила розмір компенсації за відсутність електрики понад добу

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ухвалила постанову про збільшення компенсацій за відсутність електроенергії понад добу.

Про це інформує пресслужба НКРЕКП.

Регулятор встановив компенсацію за відсутність однієї фази протягом більше 24 годин для споживачів, приєднаних до електромереж по трифазній схемі електроживлення і посилив з 1 січня 2022 року стандарту щодо тривалості аварійних перерв з 24 до 22 годин.

НКРЕКП також встановила гарантовані стандарти щодо тривалості планових перерв у електропостачанні із попередженням споживачів.

Допустима тривалість планових перерв в електропостачанні скоротиться з 24 годин до не більше 12 годин у незимові місяці та шість годин – у зимові.

Для значних за обсягом виконання планових робіт тривалість перерв в електропостачанні не повинна перевищувати 24 години у незимові та вісім годин у зимові місяці.

Регулятор також збільшив суми компенсацій для окремих стандартів.

“Прийняття такої постанови підвищить загальний рівень якості електропостачання для споживачів, зокрема зменшить тривалість переривань в електропостачанні”, – зазначили у пресслужбі.

У відомстві пояснили, що відповідно до запровадженого з 1 липня стандарту щодо частоти перерв в електропостачанні, кожен споживач, у якого в попередні 12 календарних місяців кількість перерв в електропостачанні перевищувала допустимий стандарт – має право на отримання компенсації.

Розмір компенсації для побутового споживача становить 200 грн, для непобутового – 600 грн та 50 грн за кожну перерву понад встановлений стандарт.

Таким чином, зазначили у пресслужбі, споживачі у разі частих перерв в електропостачанні можуть звертатися до операторів систем розподілу, з якими укладено договір про надання послуг з розподілу електричної енергії, із заявою щодо надання компенсацій за недотримання гарантованого стандарту стосовно кількості перерв в електропостачанні протягом 12 календарних місяців у точці розподілу споживача тривалістю понад одну годину.

Читайте також:
Із 1 січня зросла ціна на електроенергію для населення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна