У Києві вийшли на акцію проти руйнування історичної садиби Барбана. Вже є затримані

 

У Києві на вулиці Обсерваторній, 6, де протестують проти знищення маєтку Барбана, затримали двох активістів – Іллю Ткаченка та Євгена Черепня.

Про це в четвер, 19 серпня, повідомив журналіст Стас Юрченко.

З його слів, затриманих відвезли в поліцейський відділок на Герцена, 9.

Журналіст також опублікував кілька світлин із моменту затримання активістів:

Як відомо, 19 серпня містяни перекрили автомобільний рух Обсерваторною вулицею. До цього вони три місяці безуспішно намагалися привернути увагу КМДА до руйнування історичної садиби Барбана, на чиєму місці планують зводити 12-поверховий ЖК.

Так виглядала історична садиба до початку її «освоєння» забудовником. Фото: Врятуймо Обсерваторну 6

Майже весь цей час забудовник — ТОВ “Інформаційна група “Агентство столичних повідомлень” — облаштовував ділянку під будівництво, пише “Хмарочос”.

Зазначається, що біля садиби досі немає паспорта об’єкту, а єдина інформаційна табличка повідомляє, що за парканом йдуть роботи з “укріплення підпірної стінки та фундаментів2. Відтак, нібито укріплюючи підпірну стінку, робітники вже вирили котлован, забили палі, залили їх бетоном — та зруйнували флігель садиби.
Крім того, забудовник обплів паркан навколо садиби колючим дротом, а також демонстративно підвів до паркану електричний струм.

Демонтаж садиби Барбана було розпочато ще вчора. Спершу забудовник спробував завести на будівельний майданчик екскаватор, який охоронявся десятком «спортсменів». Ці люди представилися «працівниками благоустрою» і наголосили, що мають забезпечити «демонтаж старої радянської бібліотеки». Відтак вони зламали намет, який місцеві мешканці встановили для цілодобового чергування — і намагалися відтиснити їх для проїзду техніки.

Для захисників садиби це стало першим прямим зіткненням із людьми забудовника. Місцевий житель Олександр Візерський розповів «Хмарочосу», що до цього їм просто погрожували «великими проблемами». Він каже, що представники будівельної компанії вимагали припинити будь-які акції протесту, які влаштовували жителі: пікетування, вуличні концерти та творчі вечори.

— При цьому вони продовжували роботи попри те, що у них просто немає частини дозвільних документів, — наголошує він. — Зокрема, Департамент благоустрою не надавав їм дозвіл на встановлення огорожі, без чого неможливі будь-які будівництво, а Міністерство культури просто заборонило проводити тут і будівельні, і земляні роботи.

Втім, поліція не збиралася зупиняти ці роботи, посилаючись на відсутність повноважень —та, натомість, закликала захисників садиби «не провокувати будівельників та не заважати їм працювати».

А працювати їм наразі доводиться вручну: після того, як на ділянку не змогла заїхати важка техніка, робітники почали розбирати дах та ламати стіни підручними інструментами. Щоправда, після першого сьогоднішнього перекриття вулиці, поліція опечатала вхід до садиби та викликала будівельників до відділку «на розмову». Але на момент виходу цієї публікації стало відомо, що робітники повернулися, зірвали пломбу та продовжують руйнувати садибу.

Читайте також:
“Бандити посипались”: громада Протасового Яру виграла суд у забудовника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна