“Алуштинська справа Хізб ут-Тахрір”: окупанти винесли важкі вироки 4 кримським татарам, МЗС реагує

 

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону винесли вирок фігурантам так званої “алуштинської справи Хізб ут-Тахрір” – кримським татарам Руслану Нагаєву, Ельдару Кантімірову, Леуру Халілову та Руслану Месуту.

Про це 16 серпня повідомила правозахисна громадська організація “Кримська солідарність“.

За цими даними, суд в особі головуючого судді Романа Сапрунова посадив українських мусульман з окупованої РФ території на терміни від 12 до 18 років.

Так, Руслан Месут і Ленур Халілов отримали 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на один рік після звільнення, Руслан Нагаєв – 13 років колонії суворого режиму з обмеженням свободи на рік після звільнення, Ельдар Кантіміров – 12+1.

На оголошення вироку пустили всього шістьох людей: матів Ельдара Кантімірова, дружину Ленура Халілова, дочка Руслана Нагаєва і сестру Руслана Месута.

Цих кримчан затримали російські силовики в окупованому КРиму після обшуків 10 червня 2019 року. ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять в рамках кримінальної справи про “організацію або участь в діяльності терористичної організації” і стосуються релігійної організації “Хізб ут-Тахрір” (дозволена в Україні, але заборонена в Росії та на окупованій нею території Криму).
Захисники заарештованих і засуджених у “справах Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Міністерство закордонних справ України і правозахисники засудили вироки громадянам України з Криму в так званій “алуштинській справі Хізб ут-Тахрір”.

В МЗС, зокрема, нагадали, що засуджених чотирьох громадян України Федеральна служба безпеки Росії затримала в Криму 2019 року незаконно, так само на порушення норм міжнародного права їх перемістили з Криму на територію Росії, а “досудове слідство та судовий процес уже традиційно відбувались із численними процедурними порушеннями та в умовах цілковитого ігнорування наданих стороною захисту доказів про повну непричетність згаданих громадян України до інкримінованих діянь”.

Українське дипломатичне відомтсво заявило, що оголошені вироки є “черговим доказом системних політичних репресій” РФ, спрямованих проти представників кримськотатарського народу з метою залякування і придушення будь-яких нелояльних громадянських рухів та ініціатив в окупованому Криму, і Росія має скасувати рішення суду й негайно звільнити Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Руслана Месутова, Ельдара Кантімірова й усіх незаконно утримуваних нею громадян України.

МЗС також закликало міжнародну спільноту “відреагувати на таке ганебне рішення держави-окупанта, категорично засудити застосування Росією неправомірної практики судових переслідувань інакодумства та зловживання антитерористичним законодавством, вимагати від Росії припинення порушень норм міжнародного гуманітарного права і прав людини на тимчасово окупованих нею територіях України, продовжити активну діяльність на захист прав та свобод мешканців Кримського півострова, зокрема, у межах ініційованого Україною нового міжнародного формату – “Кримська платформа”, і посилити тиск на Росію, включаючи санкційний”.

Читайте також:
Фонд Джорджа Клуні закликав РФ скасувати вирок фігурантам бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна