Закон про закриття реституції “воєнного” майна розсварив Польщу та Ізраїль

 

Президент Польщі Анджей Дуда ухвалив закон (поправку до Кодексу адміністративного судочинства), який імовірно ускладнить євреям повернення майна, втраченого під час Другої світової війни та після неї. У зв’язку з цим Ізраїль назвав закон “антисемітським” та відкликав свого тимчасового повіреного у Варшаві Тала Бен-Арі Яалона. Також вирішено, що новий посол Ізраїлю поки не прибуде до Варшави.

Як передає ВВС, затверджений 14 серпня закон стосується претензій на майно, реквізоване нацистською Німеччиною, а потім захоплене комуністичним режимом Польщі.
Закон встановлює 30-річний ліміт на оскарження таких конфіскацій (реституцію). Оскільки більшість із них сталася незабаром після війни, багато непогашених вимог тепер будуть заблоковані.

Ізраїль рішуче засудив це рішення.

“Сьогодні Польща схвалила – не вперше – аморальний, антисемітський закон”, – заявив міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід 14 серпня.

При цьому він порекомендував послу Польщі в Ізраїлі Мареку Магеровському “залишитися на літніх канікулах у Польщі”.

“Він повинен використати наявний у нього час, щоб пояснити полякам, що означає Голокост для громадян Ізраїлю та наскільки ми не будемо терпіти зневаги до пам’яті жертв і пам’яті Голокосту”, – заявив глава ізраїльського МЗС.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннетт назвав польський закон “ганебним”. Він сказав, що це свідчить про “ганебну зневагу до пам’яті Голокосту”.

Ізраїльську позицію також підтримали представники США.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда переконаний, що підписання законопроєкту завершує еру правового хаосу в процесі повернення конфіскованого майна.

Польська влада констатує, що в останні десятиліття реституція майна глибоко занурилася в корупцію: претензії на право власності купуються та продаються, орендарі раптово опиняються викинутими зі своїх квартир. Єврейські претензії становлять меншість від загальних вимог щодо повернення власності, більшість із яких подані поляками. Відтак закон отримав підтримку й польського уряду, Сейму та Сенату, включно з опозицією.

“…Новий закон не закриває шлях до компенсації колишнім власникам, які все ще можуть використовувати цивільне судочинство, – сказав президент Дуда. – Підписаний акт не містить нічого, що було б не відоме законодавству країн, чиї політики та організації протестували проти нього. Періоди, після яких адміністративне рішення не може бути оскаржене, часто набагато коротші, ніж у Польщі, де 30 років було достатньо для повернення майна або його арешту. Це періоди, які збігаються з терміном набуття давності, навіть недобросовісним, що існує в польському законодавстві протягом тривалого часу”.

“У Польщі є закон, прийнятий польським парламентом і схвалений президентом, обраними більшістю громадян. І коли я виконую свою посаду, доручену мені моїми співвітчизниками, я керуюся лише благам Республіки Польща, її громадянами та конституційним порядком”, – підсумував Дуда.

Раніше уряд Польщі також заявляв, що новий закон не має нічого спільного з побоюваннями Ізраїлю та США.

Як передає RzeczpospolitaМіністерство закордонних справ Польщі негативно оцінило дії МЗС Ізраїлю та його необґрунтоване рішення понизити ранг дипломатичного представництва у Варшаві.

“Ізраїльські кроки завдають серйозної шкоди нашим відносинам. Уряд Республіки Польща вживатиме відповідних політичних та дипломатичних дій, враховуючи принцип симетрії у двосторонніх відносинах”, – ідеться в заяві МЗС Польщі.

Як відомо, близько шести мільйонів євреїв загинуло під час Голокосту в часи Другої світової війни, половина з них – із Польщі. Близько 90% довоєнної єврейської громади Польщі було знищено цим геноцидом.
Коли закінчилася Друга світова війна, комуністична влада Польщі націоналізувала багато об’єктів, які залишилися порожніми через те, що їхні власники виїхали з країни або були вбиті.
Новий закон щодо майна стосується як єврейських, так і (більшою мірою) неєврейських заявників. Але критики стверджують, що власники-євреї часто запізнювалися з подачею позовних заяв, тому на них це вплине непропорційно.

Читайте також:
Посли Ізраїлю й Польщі обурилися вшануванням Бандери й Мельника у Києві та Львові

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна