Посли Ізраїлю й Польщі обурилися вшануванням Бандери й Мельника у Києві та Львові

 

Посли Ізраїлю й Польщі в Україні, Джоель Ліон і Бартош Ціхоцький, виступили зі спільною заявою, засудивши дії Львівської облради та Київської міської держадміністрації в галузі історичної пам’яті.

Про це йдеться в заяві, яку в четвер, 2 січня, передала “Новинарні” пресслужба посольства Польщі.

“Із великим занепокоєнням та сумом ми зауважили, що представники влади різних рівнів України, у тому числі Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація, й досі відзначають історичні події та їх постаті, які потрібно раз і назавжди засудити“, – сказано в заяві.

У відозві згадано вшанування у Львові Андрія Мельника та Юрія Липи і в Києві – Степана Бандери.

“24 грудня Львівська обласна рада прийняла постанову, яка спрямована на виділення державних коштів у 2020 році на вшанування пам’яті нацистського колаборанта Андрія Мельника, а також ксенофобського, антисемітського та антипольського письменника Івана Липи і його сина Юрія Липи, який є творцем расистської теорії української раси.
Крім того, 1 січня Київська міська державна адміністрація на своїй будівлі виставила банер з зображенням Степана Бандери”, – заявили два посли.

“Пам’ятаючи про наших невинних братів та сестер замордованих в 1939-1945 роках на окупованих територіях Польщі, які сьогодні є частиною України, ми, посли Польщі та Ізраїлю, вважаємо, що вшановування людей, які активно пропагували етнічні чистки, є образою, та призводить до протилежного бажаному результату у боротьбі з антисемітизмом та процесі примирення наших народів.
В даний час наші уряди роблять все можливе, щоб запобігти подальшим нападам на євреїв, які відбуваються в різних країнах, а також щоб запобігти спробам спотворення історії Другої світової війни.
Тому ми очікуємо, що також Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація приєднаються до діалогу з метою пошуку правди. Зі свого боку, ми готові сприяти в кращій співпраці з відповідними установами в Ізраїлі та Польщі, у тому числі з Яд Вашем та Інститутом національної пам’яті [Польщі]”, – сказано в заяві, яку підписали посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон та посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі.

Читайте також:
“Завжди буде різниця”: у Києві пройшов смолоскипний марш на честь 111-річчя Бандери. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна