Українські розробники створили рушницю-антидрон. Три зразки вже на фронті

 

В Україні розробили власний зразок рушниці-антидрона KVS ANTIDRON SG-6 типу “глушилка”, що призначена для боротьби з дронами та БПЛА. Три такі зразки перебувають на озброєнні підрозділів сил безпеки й оборони в районі проведення операції Об’єднаних сил. 

Про це в коментарі “Новинарні” повідомив операційний директор фірми-розробника ТОВ “Квертус” Ярослав Філімонов під час Міжнародного оборонного інвестиційного форуму в Національному технічному університеті України “КПІ” 12 серпня.

Компанія-розробник є відносно молодою, її заснували в 2017 році.

“Перший девайс, який вийшов у нас спільно із нашими партнерами – це рушниця-антидрон. Тоді то був досить примітивний зразок із порівняно невеликою зоною ураження. Хай там як, на українських теренах це була перша така розробка”, – розповів Філімонов.

Згодом винахід вдосконалили, якісно змінивши деякі показники. Тепер вага рушниці становить 6 кг – це втричі менше, ніж у початковому варіанті. Дальність роботи – до 2 км, що втричі більше, ніж було спочатку. Час автономної роботи – 60 хвилин, теж утричі більше.

Фото: “Новинарня

Цей пристрій дозволяє додатково боротися з дронами, котрі наближаються до території під охороною, шляхом блокування каналів керування та навігації дрона. Така дія призводить до нейтралізації та посадки порушника. 

“Станом на сьогодні нашими клієнтами є прикордонники, які активно використовують нашу рушницю, найперше, для боротьби з контрабандою. Купують кожного року по декілька одиниць. Також нашими клієнтами є служба державної охорони й Антитерористичний центр СБУ. Також нашим обладнанням користуються хлопці з передової на сході України, для них купують волонтери”, – розповів директор компанії-розробника.

Ціна KVS ANTIDRON SG-6 за одиницю – 420 тисяч гривень. 

– Який фідбек із передової про вашу розробку?

– Фідбек позитивний, бо беруть ще. Якби було неефективно – не брали б. Зараз там є три штуки.

– Попередній головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак в кінці 2020 року розповідав, що ЗСУ закуплять в компанії із Литви партію антидронових рушниць. Чи цікавилися ви цією продукцією? Чи є вони гіршими або ліпшими за вашу? 

– Вони по більшості характеристик програють нашому виробництву, це факт.

Цьогоріч ми їздили на виставку в Індію та Абу-Дабі, там наш девайс оцінили досить високо. По певних параметрах – на рівні зі світовими виробниками, по окремих – вище.

Ми очікуємо повноважень від держави, щоб мати змогу його експортувати. У нас уже є низка попередніх домовленостей з іноземними країнами, які виявили зацікавленість на рівні придбання.

Фото: “Новинарня

Філімонов запевнив, що компанія готова забезпечити своєю розробкою підрозділи ЗСУ.

“Якщо до нас звернеться Міноборони із замовленням – ми виконаємо із радістю це замовлення. У нас є всі можливості й потужності, свої інженери, ми все посерійно збираємо в себе на виробництві в Києві”, – сказав представник ТОВ “Квертус”.

Водночас директор зазначив, що їхня компанія “не має ніяких залучених інвестицій на державному чи міжнародному рівні”.

“Ми знаходимося на самофінансуванні. Коли отримаємо замовлення і фінансування – зможемо зробити партію з будь-якої кількості одиниць за певний термін”, – додав Філімонов.

Читайте також:
Радіоелектронні рушниці для боротьби з ворожими БПЛА Україна закупить у Литви, – Хомчак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна