Збитки від зловживань посадовців Продовольчо-зернової корпорації перевищують $57 млн. ВІДЕО

 

Посадовці Державної продовольчо-зернової корпорації вчинили розтрату майна і вдалися до інших зловживань, що спричинили збитків на понад 57 мільйонів доларів.

Про це інформує Управління комунікації Національної поліції в четвер, 12 серпня.

“Сума збитків, завдана державній компанії, становить понад 57 мільйонів доларів США”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, у рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 та ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, правоохоронці встановили, що посадовці корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти, і при цьому занижували вартість та не здійснювали попередню оплату товару.

Під час слідства поліцейські викрили численні факти реалізації злочинної схеми: зокрема, за кредитні кошти, отримані під держгарантії, посадовці держкорпорації закуповували зернові через фіктивні підприємства та експортували товар за ціною, що була значно нижчою за ринкову.

Наразі правоохоронцям відомо, що упродовж січня-травня 2021 року між АТ «ДПЗКУ» було укладено зовнішньо-економічні контракти на експорт зернових із іноземними компаніями на загальну суму більше 231 мільйон доларів.

“А станом на кінець липня 2021 року дебіторська заборгованість вищезазначених компаній перед державною компанією складає понад 57 мільйонів доларів”, – поінформували поліцейські.

Також правоохоронці встановили факти зловживання під час укладення договорів про страхування майна.

“Посадовці корпорації у змові зі службовими особами комерційних суб’єктів господарювання укладали договори страхування, у яких штучно завищили страховий тариф від загальної страхової суми, чим спричинили тяжкі наслідки для державної компанії. За цими фактами слідчі Нацполіції розслідують кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу”, – зазначається у повідомленні.

Зокрема, за інформацією слідства, між АТ “ДПЗКУ” та трьома страховими компаніями був укладений договір добровільного страхування майна на загальну суму 2,559 мільярда гривень і було сплачено страхову премію в розміру 99,042 мільйона гривень. Страховий тариф за цим договором становив 3,87% від вартості майна корпорації, що у 3-5 разів перевищує ринковий.

Як уточнюється, 10 та 11 серпня правоохоронці провели 62 обшуки у Києві, на території Волинської, Дніпропетровської, Київської, Рівненської та Одеської областей. Слідчі дії відбувалися за місцями роботи і проживання фігурантів, у транспортних засобах та в офісних приміщеннях.

За результатами проведення обшуків було виявлено та вилучено документи фінансово-господарської діяльності, чорнові записи, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, а також більше 200 тисяч доларів.

Зазначається, що у цих кримінальних провадженнях заплановано проведення низки слідчих дій та експертиз, і за їх результатами буде вирішуватися питання щодо оголошення підозр особам, причетним до розкрадання держкоштів.

Читайте також:
СБУ викрила розтрату ₴15 млн у зерновій держкорпорації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна