Річний ДОЗ уже виконаний на 60 відсотків, але уряд не влаштовує повільна робота Міноборони

 

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський переконаний, що нові контракти в рамках державного оборонного замовлення 2021 року будуть підписані вже в серпні-вересні.

Як передає кореспондент “Новинарні“, про це Уруський заявив під час Міжнародного оборонного інвестиційного форуму в Національному технічному університеті України “КПІ” імені Ігоря Сікорського в четвер, 12 серпня.

Зі слів міністра, станом на серпень 2021 року “немає жодних нормативно-правових заборон”, щоб державне оборонне замовлення виконувалося.

“І воно виконується. Більше того, якщо рівень ДОЗу для Міністерства оборони складає десь 22,5 мільярда гривень, то станом на 1 серпня вже укладено контрактів на 17 мільярдів. І це вдвічі більше порівняно з минулим роком”, – сказав Уруський.

Він уточнив, що на цей час ДОЗ виконаний уже на 60 відсотків. 

“Так, були проблеми із заключенням нових контрактів, поки не було запроваджено нові реєстри виробників, які ввели у зв’язку з прийняттям нової нормативно-правової бази з передачі відповідних повноважень від Мінекономіки  до нового міністерства – Мінстратегпрому. Станом на сьогодні все це повністю ліквідовано, і наші державні оборонні замовники в нових умовах мають всі можливості для того, щоб виконувати свої завдання, які перед ними поставлені”, – сказав віцепрем’єр.

Згодом, під час брифінгу для ЗМІ, Уруський констатував: ДОЗ було прийнято з “невеликою затримкою”.

“Це пов’язано, найперше, з тим, що Міноборони затримало десь на півтора місяця подачу пропозицій… Але ДОЗ прийнятий, вся нормативно-правова база, яка треба для його здійснення, прийнята також. Так, там багато перехідних контрактів з минулого року. З новими контрактами в МОУ така ситуація, яка мене не влаштовує. Буквально недавно ми збиралися з усіма державними замовниками, було наголошено на необхідності якомога швидше заключити контракти, бо часу залишилося обмаль. Питання, які були пов’язані з нормативно-правовою базою, вже вирішені”, – наголосив очільник Мінстратегпрому. 

Заступник глави уряду додав, що його “не влаштовує” занадто повільна робота Міністерства оборони щодо підписання нових, а не перехідних контрактів в рамках ДОЗу.

На запитання “Новинарні”, коли будуть у звичному темпі укладатися нові контракти в рамках ДОЗ-2021, Уруський відповів так: “Контракти, я думаю, що серпень-вересень… Будемо знову збиратися… Бо ми збиралися в липні, в середині [липня]. Зараз я подивлюся, яка динаміка зрушень у наших замовників після цієї наради, щоб ми зрозуміли, в чому причина. За доповідями всіх представників робота триває – і вони ось-ось підійдуть до підписання контрактів”. 

Міністр не назвав кількість контрактів, які вже укладені в рамках цьогорічного державного оборонного замовлення.

Олег Уруський також додав, що в проєкті ДОЗ на 2022-2024 роки, за попередніми даними, Мінфін не передбачає суттєвого збільшення виділення коштів на сферу національної безпеки і оборони. Але підкреслив, що “всі ці питання та пріоритети будуть також розглядатися на Раді національної безпеки і оборони України”.  

автор: Людмила Кліщук

Читайте також:
Зеленський стимулює “Укроборонпром”
до виконання державного оборонного замовлення навіть без закону, – Гусєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна