Айсберг Марчука: не тільки про державника

 

Дмитро Лиховій
журналіст, головний редактор “Новинарні

Генерал КГБ, який став українським державником – підсумовує смерть Євгена Марчука Вахтанг Кіпіані.

Загалом, так. Але, мені здається, для повноти картини нам дуже не вистачає інфи про Марчука. Хоча б детальних спогадів – і його, і про нього.

Марчук як був на початку 90-х загадковим носієм конторських секретів (і тому завжди небезпечною для когось “спокійною силою”), так і до порівняно недавнього часу залишався одним із найтаємничіших політиків.

Сьогодні всі будуть згадувати плюси. А я пам’ятаю, крім іншого, і його участь в очевидно вже зашквареній і корумпованій СДПУ(о) (перша п’ятірка – Кравчук, Марчук, Медведчук, Суркіс, Онопенко). І “канівську четвірку” на виборах-1999 проти Кучми (Марчук, Мороз, Ткаченко, Олійник). І перекидання Марчука в табір Кучми – на пост секретаря РНБО. І його керування Міністерством оборони при Кучмі-Януковичу – це вже було в час реакції, після вбивства Гонгадзе, касетного й інших скандалів, розвороту до РФ… І це тільки те, що лежить на поверхні.

Обробляння Марчуком дисидентів у КДБ – теж факт. Але ще до того, як я став журналістом відділу політики.

Користь із Євгена Марчука також була. Але загалом він – як айсберг, більша частина якого (пояснення тих чи інших дій, засвітка конспірологічних схем etc) так і лишилася під водою.

І, мабуть, не буде оприявлена ніколи.

Читайте також:
Зеленський нагадав, як Марчук врегульовував конфлікт із островом Тузла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна