Помер Євген Марчук

доповнено

Пішов із життя визначний український державний діяч, четвертий прем’єр-міністр, генерал армії України Євген Марчук. У різні роки він був головою СБУ, секретарем РНБО і міністром оборони.

Про смерть через зупинку серця повідомила його дружина Лариса Івшина вранці в четвер, 5 серпня.

“Помер ЄК (Євген Кирилович)… зупинилося серце”, – написала вона.

СБУ повідомила, що коронавірусна хвороба загострила захворювання, на які страждав Марчук та спровокувала гостру серцево легеневу недостатність.

Біографія

Євгену Марчуку було 80 років.
Він народився 28 січня 1941 року на Кіровоградщині.
Закінчив філологічний факультет Кіровоградського педінституту (вчитель української мови та літератури). Друга вища освіта – юридична. Кандидат юридичних наук.
Працював у системі КДБ УРСР, почавши з оперуповноваженого обласного управління КДБ.
Марчук став першим повноправним головою Служби національної безпеки України (надалі СБУ) та очолював відомство з листопада 1991 року по липень 1994-го (його попередник Микола Голушко був виконувачем обов’язків).
Мав звання генерала армії України.
При президентові Кучмі Євген Марчук був прем’єр-міністром України – з березня 1995-го по травень 1996 року (звільнений, як казали, “за створення власного політичного іміджу”).
Саме Марчук очолював уряд під час вступу України до Ради Європи.
У 1995-2000 роках – народний депутат України від партії Медведчука і Суркіса СДПУ (о).
Під час президентських виборів 1999 року входив до опозиційної “канівської четвірки” – разом із Морозом, Ткаченком та Олійником, але не зняв свою кандидатуру. Набрав 8,13% голосів та надалі повернувся в команду президента Кучми.
Із листопада 1999-го – секретар Ради нацбезпеки і оборони. Із червня 2003-го по вересень 2004 року був міністром оборони (в уряді Януковича).
У грудні 2014 року очолив Міжнародний секретаріат з безпеки та цивільної співпраці між Україною та НАТО.
З листопада 2018 року по травень 2019-го Марчук представляв Україну в Тристоронній контактній групі з питань врегулювання на Донбасі. Входив до безпекової підгрупи ТКГ з травня 2015 року.

Читайте також:
Марчук пішов у відставку з мінської ТКГ разом із Порошенком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна