Російські окупанти намагаються “переписати на себе” Херсонес Таврійський у переліку ЮНЕСКО, – МКІП

 

Російська Федерація вдається до спроб номінувати від себе у переліку ЮНЕСКО пам’ятку Херсонес Таврійський, що розташований в окупованому Криму.

Про це в середу, 4 серпня, заявила заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, повідомляє “Укрінформ”.

“Один з наших об’єктів, що в переліку світової спадщини ЮНЕСКО, зараз перебуває на окупованій території в Криму. Це Херсонес Таврійський. Важливість мати об’єкти в ЮНЕСКО можна навіть відслідкувати на кейсі Російської Федерації, яка постійно робить спроби номінувати і переномінувати цей об’єкт від РФ. Тобто сама присутність в переліку ЮНЕСКО від тієї чи іншої держави і прив’язка кожного об’єкту від тієї чи іншої держави – це вже сто балів до нашого іміджу”, – зазначила Фоменко.

Вона наголосила, що ЮНЕСКО – це найбільш авторитетна, найбільш визнана інституція.

Це знак якості, і якщо об’єкт є в переліку цієї організації, отже, він заслуговує на захист всієї світової спільноти.

Водночас Фоменко зазначила, що присутність в такому списку означає зобов’язання держави щодо охорони пам’яток.

На 37-й сесії Комітету світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі 23 червня 2013 року, античне і візантійське місто-держава в південно-західній частині Криму Херсонес Таврійський і його хору (сільськогосподарська округа) включили до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Читайте також:
Церкви, некрополь і скіфське городище: росіяни в окупованому Криму знищили сотні тисяч артефактів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна