“Помка”, зруйнована ворогом позиція і дерев’яний гранатомет. Наш репортаж з-під Новотроїцького

 

автор: Анастасія Федченко
з Донецької області, з-під Докучаєвська
фото авторки

“Он та посадка – вже сепарська”, – пояснює пресофіцерка. У полі, за яким окупований Докучаєвськ, добре видно пунктир лісосмуги. Терикони з пласкими верхами – наче гори. Усе навколо поросло височезними травами, які вигналися після сильних злив, сильних, наче в тропіках. На спостережник українських військових російські окупанти днями закинули протипіхотну міну ПОМ-2, а ще – зруйнували позицію. Подробиці – в репортажі “Новинарні“.

Олександр із “неуставним” АГСом

Я на позиціях “однієї з бригад” ЗСУ (номери тепер вказувати не можна) біля Новотроїцького. Тут сонячно й дуже зелено. Гостей зустрічають два бійці і рудий кіт Микола. “Позивний “Святий”, – сміються бійці. Верхом траншеї ходить і жалісливо нявчить чорно-біла кішка.

На позиціях ЗСУ під Новотроїцьким. Фото: “Новинарня

На позиції чергує старший сержант Олександр із позивним “Карат” – невисокий зграбний 32-річний чоловік із Сумщини.

Для нього це вже не перша ротація навпроти Докучаєвська. Був тут і в 2018-му. Загалом у війську чоловік уже дев’ять років, п’ять із них – у цьому підрозділі.

“Наразі в нас усе відносно тихо. Але ось сепари запустили міну ПОМ-2 із ручного гранатомета РПГ-7. До нас не долетіла, будемо чекати, що вибухне. Люди знають, куди ходити не треба. Зазвичай “помки” випускають по кілька штук. А тут, думаю, зробили це в хаотичному порядку, просто в наш бік. Сподіваюсь, вони не точно розуміють, де ми стоїмо, тож вистрелили, щоб подивитися, як ми далі поводитимемось”, – розповідає старший сержант.

Старший сержант Олександр “Карат”. На позиціях ЗСУ під Новотроїцьким. Фото: “Новинарня

Також російські окупанти застосовують стрілецьку зброю, великокаліберні кулемети – відстань дозволяє відпрацювати якісно.

Кулемет, що стоїть на цій позиції, українські бійці використовували за призначенням ще півтора тижня тому.

“Стрілкотня була і рух з боку противника, – пояснює Карат. – Буває, що вони від своїх позиції відходять метрів на 50. Мета їхня незрозуміла. Може, інженерні які роботи проводять”.

Обстріли під Докучаєвськом зараз рідкість, зате кремлівські найманці щодня запускають “пташок” над нашими опорниками. Один із таких польотів БПЛА коштував українським воякам позиції.

“Виявили фальшиву позицію нашу і почали “розбирати”. Били з СПГ. Один-два вистріли з СПГ оце таке роблять, – показує Карат на руїни. Посміхається: – Але це була абсолютно хибна позиція з хибною зброєю”.

Майже муляж гранатомета на хибній позиції ЗСУ під Новотроїцьким. Фото: “Новинарня

Макет АГС-17, який точно дозволений усіма домовленостями та перемир’ями, старший сержант майстрував сам: із дерева та заліза. Роботою Карат задоволений – здалеку його робота нагадує справжній гранатомет.

“Ми облаштували цю позицію, щоб ввести ворога в оману. Щоб не було зрозуміло, звідки ведеться вогонь. Думаю, вони і досі впевнені: зруйнували стаціонарну позицію під АГС”, – сміється Олександр.

Вадим, міна і “кеті”

Після чергування на колоді відпочиває побратим Карата. Вадим – тихий, скромний, мовчазний. Йому 32. Він із Кіровоградщини.

Боєць Вадим. На позиції ЗСУ під Новотроїцьким. Фото: “Новинарня

Він підтверджує, що ситуація відносно спокійна, хоча на ворожих позиціях і видно та чутно рух. Російські окупанти укріплюються, проводять інженерні роботи, ще глибше зариваються в землю. У бік наших спостережників поки рухатись не намагаються. Час від часу працюють ворожі снайпери, тож зайвий раз українські вояки намагаються не показувати голови. “Береженого бог береже”, – пояснює Вадим.

Про ПОМ-2, яка прилетіла в бік наших позицій, Вадим скрушно визнає, що вона небезпечна, але особовий склад підрозділу не намагається її відшукати чи наблизитись.

На позиціях ЗСУ під Новотроїцьким. Фото: “Новинарня

“Чекаємо, що вибухне будь-якої миті, – додає боєць. – Вона вибухає від чотирьох до ста годин після прильоту. Радіус ураження – 15 метрів. Швидше за все, поранення буде смертельним”.

“А вона впала ближче, ніж 15 метрів?” – уточнюю.

“Та ні, трохи далі”, – обнадійливо посміхається Вадим.

Він – старший солдат, пів року тому підписав трирічний контракт. “Вирішив іще раз віддати борг Батьківщині”, – каже просто.

На позиціях ЗСУ під Новотроїцьким. Фото: “Новинарня

Чоловік попереднього разу вже віддав цей борг, коли був мобілізований у 2015 році в 59-ту бригаду. Тоді Вадим відбув ротацію як сапер. Нині – гранатометник. Каже, нічого не розміновує, побратими про це й не просять, та він навряд чи й погодився б. “Воно підзабулось уже”, – ніяково визнає колишній сапер.

Після повернення з першої ротації Вадим “влаштував особисте життя” – одружився. Доньці Вікторії три рочки. Про неї чоловік говорить дуже тепло і з легким сумом. “Ой, це така непроста тема…”

Вадим. Фото: “Новинарня

Коли дружина телефонує, Віка і собі просить поговорити з батьком. “Тату, а ти приїдеш?” – “Приїду, доцю”. – “Тату, а ти скоро приїдеш?” – “Скоро приїду”, – із посмішкою, злегка тремтячим голосом і вологими очима переповідає чоловік діалог із малою. – “І кеті купиш?” – “І кеті куплю! Усе, що захочеш, куплю…”

Фотогалерея з позицій ЗСУ під Новотроїцьким (гортайте):

ХЯр - соняшник - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (30) ХЯр - окоп - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (22) ХЯр - окоп - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (31) ХЯр - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (13) ХЯр - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (16) ХЯр - ПК - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (10) ХЯр - ПК - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (14) ХЯр - тапік - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (15) ХЯр - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (6) ХЯр - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС - масксітка ХЯр - кіт - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (29) ХЯр - масксітка - на позиціях ЗСУ під Новотроїцьким - липень 2021 - ООС (7)
<
>

Читайте також:
Між “Мордором” і “49-ма сходинками Шаоліня”. Як воює 93-тя бригада під Докучаєвськом


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.