Командування Збройних сил України вперше очолила жінка – Тетяна Остащенко

 

Уперше жінка очолила одне з командування Збройних сил України. Міністр оборони Андрій Таран підписав наказ про призначення на посаду командувача Медичних сил ЗСУ полковника медичної служби, головного інспектора Головної інспекції МОУ Тетяни Остащенко.

Про це в п’ятницю, 30 липня, повідомила пресслужба Міноборони.

“Вперше жінка очолила одне з командувань у Збройних силах України. Поступально рухаємось до побудови Збройних сил нового зразка. Завдяки реформуванню армії відповідно до принципів і підходів НАТО жінки зараз мають можливість проходити військову службу на рівних засадах із чоловіками. Треба відзначити, що свою безумовну підтримку цього вибору після особистого спілкування висловив Верховний Головнокомандувач, президент України Володимир Зеленський”, – розповів Андрій Таран.

На його думку, таке призначення командувача Медсил – “це не тільки про гендерну рівність, а передусім про фаховість”, кваліфікованість, моральні якості людини та патріотизм.

“Тетяна Остащенко має великий досвід організації медичного забезпечення. Проходила військову службу головним інспектором Головної інспекції Міністерства оборони України, тому чудово розуміє той фронт робіт, котрий необхідно подужати, аби відновити нормальне функціонування військової медицини”, – заявив міністр.

Він чекає від новопризначеної очільниці КМС наведення ладу у медичній службі, удосконалення процесів медичного забезпечення армії, створення сприятливих умов для розвитку галузі відповідно до стандартів НАТО, зменшення корупційних ризиків та синхронізації процесів усіх складових Медичних сил.

“Зовсім недавно ми говорили, що жінка-командир, танкіст, снайпер, розвідник, пілот, артилерист — це вже буденність. На командних посадах у ЗСУ — командирами рот, взводів і мінометних батарей — перебувають близько сотні військовослужбовців-жінок. Тепер, жінка обійняла генеральську посаду командувача, і цілком ймовірно, що в найближчій перспективі у Збройних Силах з’явиться перша жінка-бригадний генерал”, — наголосив Андрій Таран.

За його словами, зараз майже чверть загальної чисельності Збройних сил — це жінки, і їх роль у розвитку війська зростає. Рівний доступ до посад і військових звань передбачає однаковий рівень відповідальності під час виконання обов’язків військової служби.

Нагадаємо, Медичні сили ЗСУ тривалий час залишалися без командувача – після того, як із посади звільнили різко критикованого генерал-майора Ігоря Хоменка, близького до головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака.

Довідка

Полковник медичної служби Остащенко Тетяна Миколаївна народилась у серпні 1974 року у місті Львові в родині військовослужбовця.
З відзнакою закінчила у 1996 році фармацевтичний факультет Львівського Державного медичного інституту, а в 1998 році — Українську військово-медичну академію.
Проходила військову службу на посадах начальника аптеки військової частини, офіцера військово-медичного управління Західного оперативного командування, начальника відділу медичного постачання Центрального військово-медичного управління ЗС України, начальника відділу Військово-медичного департаменту Міністерства оборони та Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу ЗС України, начальника управління медичного постачання Головного військово-медичного управління, Головного інспектора Головної інспекції МОУ.
Здобула оперативно-тактичний рівень військової освіти у 2020 році, а також пройшла підготовку на низці курсів армій держав НАТО. У Кранфільдському університеті (Велика Британія) закінчила курси реформування сектору оборони та безпеки, а також стратегічного лідерства для керівного складу.

Читайте також:
Окупанти з важкої артилерії атакували позиції ЗСУ під Донецьком: постраждали семеро військових, з них п’ять – жінки. ПОДРОБИЦІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна