Україна надасть Литві гуманітарну допомогу колючим дротом

 

Литовська Республіка звернулася до України з проханням надати гуманітарну допомогу у вигляді колючого дроту, щоби зміцнити кордон через критичне зростання кількості нелегальних мігрантів, які потрапляють у цю державу з території Білорусі.

Про це в середу, 28 липня, повідомив у фейсбуці міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Не пригадую, щоби гуманітарна допомога надавалася у вигляді… колючого дроту. Але реальність вимагає саме такої дружньої допомоги”, – зазначив він і додав, що уряд уже схвалив відповідний проєкт указу президента України.

За його словами, Литва нині зіштовхнулася з безпрецедентною міграційною кризою.

“Олександр Лукашенко вирішив “помститися” Литві за жорстку позицію щодо себе – провокуючи потік біженців з країн Азії, Африки і Близького Сходу, які прагнуть прорватися в Литву з Білорусі.
Масштаб біди такий: з 1 січня до 27 липня на литовсько-білоруському кордоні затримано 2 839 нелегальних мігранти. Це в 35 разів перевищує минулорічний показник”, – зазначив Кулеба.

Тому Литва взялася терміново укріплювати кордон, але минулого тижня виявилося, що їй бракує колючого дроту.

“Трохи вотсап-дипломатії в неділю з литовським колегою Ґабріеліусом Ландсберґісом, політична воля президента Зеленського і прем’єра Шмигаля допомогти друзям, оперативність дій Мінстратегпрому, і дріт знайшовся, а рішення уряду швидко ухвалене. Конкретні обсяги опрацьовуємо нині дипломатичними каналами з литовською стороною, тому що є технічні нюанси”, – розповів глава українського МЗС.

Він переконаний, мовляв, “символічно, що це сталося саме у першу річницю заснування Люблінського трикутника“.

Ми з Литвою союзники і друзі не на словах, а у реальних справах. Ми завжди стоятимемо поруч один з одним в успіхах і складних ситуаціях”, – наголосив Дмитро Кулеба.

Читайте також:
Штучна криза з мігрантами на кордоні Литви з Білоруссю: Польща надсилає гуманітарну допомогу, а що Україна?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна