Нацбанк вводить в обіг монету з конем Пржевальського

 

Нацбанк вводить в обіг монету номіналом 5 грн з конем Пржевальського. Це – перша монета з серії “Фауна” Чорнобильського заповідника.

Про це в середу, 28 липня, повідомили в Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

“Національний банк України привітав Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник з п’ятирічним ювілеєм. З 29 липня вводиться в обіг монета номіналом 5 гривень, присвячена одному з символів відродження дикої природи в зоні відчуження, знаковій тварині Заповідника – коню Пржевальського”, – йдеться в повідомленні.

НБУ повідомляє, що нова монета присвячена символу відродження дикої природи, знаковій тварині заповідника – коню Пржевальського – єдиному існуючому виду диких коней, що збереглися донині в первісному вигляді, і який занесено до Міжнародної Червоної книги з природоохоронним статусом “на межі зникнення”.

“Монета розпочинає ряд монет “Чорнобиль. Відродження”. Парадокс, але техногенна катастрофа дала природі унікальний шанс на відродження, яким вона скористалася сповна. У 2016 році на території, що постраждала від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, було створено найбільший і наймолодший об’єкт природно-заповідного фонду України – Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Ця територія стала своєрідним резерватом для розмноження не лише типових, а й рідкісних червонокнижних представників живого світу”, – повідомили в НБУ.

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України (угорі), написи: УКРАЇНА (під гербом); номінал монети – 5/ ГРИВЕНЬ (праворуч від герба); у центрі – символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, що стала своєрідним резерватом для розмноження зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося, ведмедя бурого; по колу, на дзеркальному тлі написи: ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ РАДІАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК (ліворуч), CHORNOBYL RADIATION AND ECOLOGICAL BIOSPHERE RESERVE; рік карбування – 2021 (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (угорі).

На реверсі монети на тлі пейзажу зображено коня Пржевальського (використано тамподрук), над яким на дзеркальному тлі написи: КІНЬ/ ПРЖЕВАЛЬСЬКОГО/ EQUUS FERUS PRZEWALSKII; угорі – коня та лоша.

Читайте також:
У Чорнобилі збільшився табун коней Пржевальського: є молоді лошата. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна