У Чорнобилі збільшився табун коней Пржевальського: є молоді лошата. ФОТО

 

Один із табунів коней Пржевальського в Чорнобилі поповнився молодими лошатами, фактично збільшившись на 50%.

Про це повідомив Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник у вівторок, 8 червня.

“На днях табун з 12 особин помітили на північній окраїні міста Чорнобиль. Четверо коней – лошата цього року народження. Вони відрізняються розміром та світлим кольором. Збільшення на 50 відсотків – непоганий результат для цього табуна”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що табуни коней Пржевальського поповнюються всередині квітня – на початку травня. Після вагітності тривалістю 12 місяців кобила народжує одне лоша, яке одразу стає на ноги.

У травні малюків побачити важко, бо тварини тримаються у затишних місцях.

Через місяць молоді коні вже здатні витримувати ритм руху табуна.

Довідково:
Кінь Пржевальського – це підвид дикого коня. Названий на честь свого першовідкривача — мандрівника Миколи Пржевальського. У XX столітті тварини були винищені у природному середовищі, але підвид зберігся в зоопарках.

Наразі це єдиний вид власне диких коней, що існує на волі, а також єдиний представник ряду Конеподібних у дикій фауні України: це акліматизовані табуни у Чорнобильскій зоні відчуження.

В Україні коней Пржевальського розводять у заповіднику Асканія-Нова. Також існує дика популяція в Чорнобильській зоні відчуження. Тут популяція живе самостійно без людського втручання.

Станом на 2005 рік кількість перевищувала 75 голів. Понад 100 особин тварин свідчить, за даними вчених, вже про те, що “чорнобильська популяція” коней є однією з найбільших у світі.

Кінь Пржевальського є стійким до місцевих хижаків.

Додамо, що станом на грудень 2020 року в Чорнобилі перебували 74 коня Пржевальського – тоді їх порахували з дрона. 

Читайте також:
У Чорнобилі зросла популяція коней Пржевальського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна