Польща прагне вдвічі збільшити чисельність армії, – міністр оборони

 

Міністр національної оборони Республіки Польща Маріуш Блащак вважає, що армія РП повинна налічувати не менше 250 тисяч солдатів оперативних військ і 50 тисяч бійців Сил територіальної оборони.

Про це він заявив у інтерв’ю виданню Rzeczpospolita, опублікованому у вівторок, 27 липня.

“Це мінімум, що гарантує стримування, яке в рамках Північноатлантичного альянсу буде захищати незалежність нашої батьківщини, а також підтримуватиме наших сусідів. Ми цього прагнемо. Польська армія повинна бути дедалі більшою, бо лише таким чином вона відстрашить можливого агресора”, – наголосив урядовець.

Таким чином армія РП прагне сягти рівня Франції (270 тис.) чи України (255 тис.) у кількості військових, і бути більшою, ніж армії Німеччини (185 тис.), Ізраїлю (170 тисяч) чи Великобританії (195 тисяч).

Незважаючи на певні проблеми з набором новобранців та відхід частини військових зі служби, все ж, щороку чисельність польського війська стає більшою і сьогодні це приблизно 112 тисяч осіб.

Кількість солдатів з кожним роком поступово збільшується. Це ефект соціальної кампанії “Стань солдатом Речі Посполитої”, що її проводить міністерство національної оборони, та спрощення правил набору в армію.

Однак, попередній рік був у цьому контексті несприятливим для армії.

Через пандемію COVID-19 прийняття на службу відбувалося повільніше, військові навчання були скасовані, а пікніки та паради не відбувалися.

Кілька днів тому міністр Блащак заявив, що у першій половині цього року новобранців було набрано на 42% більше, що, на його думку, сприяє набору 5 000 нових солдатів.

Водночас видання стверджує, що якби польська армія досягла такої кількості військових, як у Франції (270 тисяч), то це вимагало би ледь не подвоєння бюджету Збройних сил. Торік  він складав 52 млрд злотих. Тобто близько 11 мільярдів 300 млн євро.

Нагадаємо, два роки тому міністр національної оборони Республіки Польща Маріуш Блащак заявляв, що армія РП мала би нараховувати щонайменше 200 тисяч солдатів.

Читайте також:
Польща купує у США 250 танків Abrams

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна