На тлі протестів президент Тунісу відсторонив прем’єра та заморозив роботу парламенту

 

Президент Тунісу Каїс Саїд відсторонив прем’єр-міністра та блокував роботу парламенту внаслідок загострення політичної кризи в північноафриканській країні.

Про це він заявив у телевізійній заяві 25 липня, зазначивши, що візьме на себе повноваження виконавчої влади за допомоги нового прем’єр-міністра, передає “Радіо Свобода”.

Голова держави вдався до цього кроку за кілька годин після протестів у декількох частинах країни з вимогою уряду подати у відставку та розпустити парламент.

Експрофесор права Саїд заявив, що його заходи спрямовані на “порятунок” Тунісу. Він обстоює їх як законні згідно з конституцією Тунісу.

“Ми переживаємо найделікатніші моменти в історії Тунісу, але вони ж найнебезпечніші хвилини”, – сказав він.

Натовпи людей заповнили вулиці столиці та інших міст, щоб підтримати Саїда, чиї дії становили найбільший наразі виклик демократичній системі Тунісу, створеній після революції 2011 року. Тоді по арабських країнах прокотилася хвиля повстань, відомих як Арабська війна.

Туніс вважається єдиним прикладом становлення демократії внаслідок успіху цих повстань.

Спікер парламенту Рачед Ганнучі оскаржив кроки Саїда, назвавши їх переворотом, і закликав прихильників його партії Islamist Ennahda на протест.

Партія Ennahda є найуспішнішою партією з 2011 року, проте протестувальники на попередніх маршах 25 липня зосередили свій гнів саме на ній. Поліція використовувала сльозогінний газ, щоб розігнати натовп, який намагався штурмувати штабквартиру партії.

Саїд і парламент були обрані окремими голосуваннями в 2019 році, тоді як прем’єр-міністр Гічем Мечічі обійняв посаду минулого літа.

Президент Тунісу поклявся змінити політичну систему, яка страждає від корупції. Але суперечки з Мечічі тривають більше року, тоді як країна має справу з економічною кризою та зростанням захворюваності і смертності через COVID-19, що лише посилило гнів громадськості щодо уряду.

Читайте також:
Атака бойовиків у Тунісі: щонайменше 45 загиблих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна