Атака бойовиків у Тунісі: щонайменше 45 загиблих

 

Група бойовиків-ісламістів сьогодні, 7 березня, напала на армійські бараки та поліцейські відділки у туніському місті Бен-Кардан, що неподалік лівійського кордону. У результаті сутичок загинуло щонайменше 45 людей, з них більшість – самі нападники повідомляє “Німецька хвиля” з посиланням на Reuters.

За даними міністерства внутрішніх справ Тунісу, серед убитих – 28 ісламістів, 10 силовиків та 7 цивільних осіб.

Це була вже друга сутичка з ісламістами на тунісько-лівійському кордоні за останній тиждень. Скориставшись хаосом, який панує у Лівії з часів падіння режиму Муаммара Каддафі, бойовики “Ісламської держави” створили свої бази у кількох регіонах Лівії. По одному з таких таборів у місті Сабрата 19 лютого завдали авіаудару американські літаки.

Тепер ісламісти намагаються потрапити на територію Тунісу. Щоб завадити цьому, влада країни збудувала 200-кілометровий захисний бар’єр.

Після сутичнки у Бен-Кардані було перекрито пункти перетину кордону з Лівією, а також головну дорогу, що веде на північ Тунісу. Прем’єр-міністр Хабіб Ессід наказав міністрам оброни та внутрішніх справ вирушити у Бен-Гердан, щоб керувати операціями проти ісламістів.

Нагадаємо, що 2011-го року Туніс став першою країною “Арабської весни” – хвилі революцій у країнах Північної Африки та Близького Сходу. Масові протести призвели до зміни політичного режиму – з Тунісу втік багаторічний президент Зін аль-Абідін бен Алі.

Однак відтоді країна живе на тлі підвищеної терористичної загрози.
А сусідня Лівія, яка також позбавилася диктатора в результаті “Арабської весни”, після повалення і вбивства Каддафі, що зібрав їх в одне, по суті знову розвалилася на окремі регіони. Які контролюють різні угруповання, в тому числі й терористичні.

Читайте також:
У Туреччині – знову теракт. Влада звинувачує курдів

Ісламісти з “Боко Харам” спалили село в Нігерії, щонайменше 86 загиблих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна