Сіярто почав візит у Київ із вшанування пам’яті загиблих за Україну, яким поставлять пам’ятник в Будапешті

 

Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сіярто на початку свого робочого візиту до Києва в четвер, 22 липня, разом з очільником українського МЗС Дмитром Кулебою вшанував полеглих українських бійців, поклавши квіти до “Стіни пам’яті полеглих захисників України в російсько-українській війні” біля Михайлівського собору.

Про це повідомляє посольство України в Угорщині на своїй сторінці у твітері.

Повідомляється також, що міністри планують здійснити спільну поїздку на лінію розмежування в район проведення операції Об’єднаних сил.

Фото:@UKRinHUN

У Києві Сіярто й Кулеба провели переговори, ключовими темами яких є безпекова ситуація, політико-дипломатичне врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, взаємодія з Радою Європи, а також актуальні питання відносин України та Угорщини.

Як повідомив на спільній з угорським колегою пресконференції очільник українського МЗС Дмитро Кулеба, вони з Петером Сіярто домовилися про встановлення у столиці Угорщини пам’ятника полеглим за Україну.

“Ми домовилися, що в Будапешті буде встановлено пам’ятник, пам’ятний хрест загиблим за Україну”, – цитує Кулебу “Європейська правда“.

Україна, своєю чергою, надасть дозвіл на виділення додаткової ділянки для розміщення угорського військового кладовища у Підполоззі в Закарпатській області.

“Це дуже важливий гуманітарний жест обох сторін. Переговори з цього питання тривали дуже довго, і я радий, що нам сьогодні з Петером вдалося поставити в них крапку, в інтересах, насамперед, наших суспільств і вшанування пам’яті наших співвітчизників “, – зауважив міністр закордонних справ України.

Дмитро Кулеба (ліворуч) і Петер Сіярто. Фото: @UKRinHUN

За результатами переговорів очільники зовнішньополітичних відомств двох держав також підписали міжурядову угоду про взаємне визнання документів про освіту та наукові ступені.

“Ми підписали два документи. Перший документ – угода про взаємне визнання документів про освіту та наукові ступені. Завдяки цій угоді українські громадяни в Угорщині та угорські громадяни в Україні зможуть користуватися національними освітніми та науковими документами”, – розповів Кулеба.

Він наголосив, що ця угода є важливим елементом розв’язання проблем в освітній сфері, які накопичилися з Угорщиною за останні роки.

“Ми продовжуємо рухатись до розв’язання всіх ключових проблем з Угорщиною у наших двосторонніх відносинах”, – зауважив міністр.

Сіярто зі свого боку назвав підписання цієї угоди свідченням того, що “немає невирішуваних проблем, тільки треба багато працювати”.

Другим підписаним документом є меморандум про співпрацю у сфері підготовки дипломатичних кадрів.

Читайте також:
Глава МЗС Угорщини їде в зону ООС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна