На Херсонщині СБУ викрила агентурну мережу ФСБ РФ, в якій працювали колишні й нинішні СБУшники. ФОТО

 

Співробітники контррозвідки, внутрішньої безпеки та слідчі Служби безпеки України викрили та припинили діяльність агентурної мережі ФСБ Росії, яка діяла на території Херсонської області. Її організатором був колишній співробітник регіонального управління СБУ.

Про це в четвер, 22 липня, повідомляє пресцентр Служби.

Зазначається, що організатор ворожої мережі звільнився з СБУ у 2014 році і був завербований співробітниками ФСБ РФ під час виїзду до Російської Федерації.

На виконання завдань російської спецслужби резидент створив розгалужену агентурно-інформаторську мережу, до якої залучив широке коло посадовців. Серед них були співробітник СБУ в Херсонській області, працівник місцевої прокуратури, співробітник поліції, посадовець Держслужби з надзвичайних ситуацій, колишній посадовець облдержадміністрації.

СБУ встановила також московського куратора цієї мережі й назвала його.

“Це кадровий офіцер ФСБ РФ Віталій Король, який спеціалізується на Україні. У 2015-2016 роках він перебував на окупованій частині Донецької області у складі ротаційної оперативної групи ФСБ під позивним “Мангуст”, – зазначено в повідомленні.

Оперативники та слідчі СБУ задокументували численні факти збору та передачі інформації через заздалегідь відпрацьовані ФСБ РФ закриті канали електронного зв’язку.

Російську спецслужбу цікавила інформація з обмеженим доступом, яка стосувалася діяльності та особового складу регіонального управління СБУ, дані про регіональні правоохоронні структури, військові підрозділи та органи місцевого самоврядування.

За передану інформацію резидент отримував від російської спецслужби щомісячну грошову винагороду.

У ході обшуків у затриманих вилучено комп’ютерну техніку та засоби зв’язку з представниками ФСБ Росії, російську символіку, а також багато грошей в іноземній валюті (долари США, євро та російські рублі).

Фото: пресцентр СБУ

Резидента ФСБ РФ, його агента та співробітника СБУ затримано відповідно до ст. 208 КПК України. Їм оголошено про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Стосовно інших членів мережі тривають слідчі дії, за результатами яких будуть прийняті відповідні процесуальні рішення.

Заходи проводились під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора України.

Читайте також:
Підозри, арешти й вироки за “злочини проти державності”: звіт СБУ за пів року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна