Підозри, арешти й вироки за “злочини проти державності”: звіт СБУ за пів року

СБУ табличка

 

З початку 2021 року Служба безпеки відкрила 328 кримінальних проваджень за ознаками посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, створення терористичних груп чи організацій.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

У цих справах оголошено про підозру 307 особам. Більшість із них – за статтею 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу.

Зокрема, підозри оголошено колишньому “заступнику міністра інформації ДНР” Володимиру Пряхіну, проросійському блогеру Анатолію Шарію, двом громадянам, причетним до вчинення теракту біля будівлі телеканалу “112 Україна” у 2019 році.

Крім того, з метою протидії міжнародному тероризму СБУ заборонила в’їзд в Україну 190 іноземцям, причетним до терористичних і екстремістських організацій.

Ще 17 осіб були затримані, в тому числі громадянин РФ – учасник “Ісламського руху Узбекистану”, якого розшукував Інтерпол, і бойовик терористичного угруповання зі складу “Ісламської держави”.

“Примусово повернуто до країн походження 45 іноземців, зокрема, трьох громадян – до Шрі-Ланки, по двоє – до РФ і Азербайджану. Всі вони були прихильниками чи учасниками міжнародних терористичних рухів”, – зазначають в СБУ.

Як звітують  у Службі безпеки, за цей період було розкрито три спроби терактів. “Два з них планувалися диверсійно-розвідувальними групами так званих «Л/ДНР» поблизу лінії розмежування у районі проведення ООС. Однак наміри ДРГ було викрито, а вибухові пристрої знешкоджено. Таким чином вдалося запобігти загибелі військовослужбовців”, – зазначається в повідомленні.

Окрім того, підрозділи СБУ разом з іншими правоохоронцями вилучили з незаконного обігу 137 одиниць вогнепальної зброї, майже 72 тисяч боєприпасів і 191,6 кг вибухівки.

За останні пів року набув чинності 191 обвинувальний вирок суду за матеріалами СБУ.

У Службі наголошують, що йдеться саме про злочини, спрямовані проти національної державності: посягання на територіальну цілісність і недоторканність країни, а також за терористичну діяльність.

“Наприклад, до позбавлення волі на 12 років засуджено українця, самопроголошеного «премʼєр-міністра» квазіутворення «Республіка Підкарпатська Русь». Він агітував за порушення конституційного ладу і територіальної цілісності України. А у 2014 році навіть шукав допомоги у проведенні підривної діяльності серед організацій РФ”, – інформують в СБУ.

Читайте також:
СБУ оголосила про підозру пропагандисту Анатолію Шарію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна