“Прем’єр-міністра” Підкарпатської Русі заочно засудили до 12 років тюрми за сепаратизм

 

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області виніс вирок Петрові Гецку, який видавав себе за прем’єр-міністра віртуальної держави “Республіка Підкарпатська Русь” та координатора так званих “Мережевого Русинського Руху” і “Русинського Фронту”.

Позаяк чоловік переховується в Росії, до 12 років ув’язнення його засуджено заочно, повідомляє “Судовий репортер” із посиланням на вирок від 30 вересня.

Строк відбування покарання буде відраховуватися з моменту затримання засудженого.

Протягом січня-березня 2014 року Петро Гецко розміщував в інтернеті дописи сепаратистського змісту із закликами до повалення конституційного ладу і введення іноземних військ.

У соцмережі Livejournal він від імені русинів Закарпаття  виклав звернення до президента РФ Володимира Путіна з проханням “здійснити миротворчу операцію, відновити та визнати державність Республіки Підкарпатська Русь”.

У вироку наведено цитату з цього звернення (орфографію збережено): “Правительство Подкарпатской Руси, русинская общественность просит Президента РФ в духе братских договоренностей с Украиной (которой, по причине разрушения ее галицкимы нацистами, почти нет) произвести миротворческую операцию, на краткий период-и возобновления досоветского статуса Республики Подкарпатская Русь…”.

Наприкінці звернення зазначено, що “…Мы, русины, как и все жители Закарпатья, имеем все международные правовые основания обратиться к Вам, господин Президент, для признания восстановленной государственности Республики Подкарпатская Русь, проведения на это время миротворческой операции и нейтрализации галицкого нацизма в Закарпатье…”.

Також Гецко взяв участь у російських телепередачах “Русский вопрос і “РАДАР”, де заявив, що не визнає цілісності України в існуючих нині межах, закликав до створення спеціальної території Закарпаття, що не входить у будь-які територіально-адміністративні утворення, висловився за участь Росії у визнанні русинів.

Судово-лінгвістична експертиза встановила в цих інтерв’ю заклики до змін адміністративно-територіального устрою України шляхом визнання “Республіки Підкарпатська Русь”, невизнання унітарності України та участь у цих процесах іноземної держави.

Крім того, влітку 2014 року, перебуваючи в Москві, Гецко дав два інтерв’ю російському інтернет-виданню “Правда.Ру” і одне інтерв’ю каналу “Новости новостей ТВ”. Також в липні 2014 Гецко виступив на семінарі «Украинский гамбит – ІІ», де заявив: “Слово «Украина» для нас уже не существует” і оголосив про перехід до активної фази реалізації результатів Закарпатського обласного референдуму 1991 року про автономію Закарпаття силою, шляхом збройного протистояння з українською владою.

Після цього він розробив документи: “План по обеспечению федерального статуса Закарпатья”, “План конкретных мероприятий по продвижению федерального статуса Закарпатской области Украины”, “Обоснование удержания от реального сопротивления связанного с сопротивлением внешних и внутренних факторов”, “Контртеррористическая операция в Закарпатье…”, “Для участия в операции Русинского Фронта – его необходимо вооружить и как минимум несколько недель готовить”, що свідчать про підготовку так званими “радикальними підрозділами Русинського руху” та силами Угорської общини, підконтрольними угорській партії “За кращу Угорщину”, підривної діяльності на території Закарпатської області з метою дестабілізувати ситуацію в регіоні та підготувати підґрунтя для силового захоплення влади на Закарпатті.

Гецкові інкримінували дії з метою зміни меж території або державного кордону України, поєднані з розпалюванням національної ворожнечі, дії спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу України та захоплення влади, а також державну зраду у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Чоловіка оголошено у міждержавний розшук і, як вважає суд, він знав про свою кримінальну справу, однак переховувався на території Росії. Тому розгляд відбувався за його відсутності.

Як вбачається з позиції сторони захисту, обвинувачений свою вину не визнав. Але суд вважає її доведеною.

Покази в суді дав редактор газети “Трибуна”, викладач коледжу культури. За його словами, приблизно у 2014 році на адресу газети надходили листи від Гецка, що здивувало редактора, оскільки автор був його опонентом. Лист містив звернення до президента Росії, заклики про створення держави Підкарпатська Русь, про неспроможність України як держави, що необхідно ввести війська на територію Закарпаття. Цей лист газета не публікувала.

Ще один свідок розповів, що знайомий з обвинуваченим і вважає його психічно хворою людиною.

Інший свідок познайомився з Гецком у Москві, де був на заробітках у 2015-2016 роках. Він був запрошений на якесь засідання, яке проходило в центрі Москви, в туристичній фірмі, де Гецко пояснив, як він буде керувати Русинською організацією. Обговорювалися питання відокремлення Закарпаття від України, присутнім показували, як потрібно робити мітинги, перекривати дорогу. Свідкові пропонували, щоб він став водієм на маршрут Закарпаття-Москва і перевозив гроші для проведення мітингів.

Член президії Народної ради русинів Закарпаття сказав, що до нього неодноразово приходили від імені обвинуваченого особи, які пропонували кошти в сумі 10-20 тисяч доларів на рік, щоб працював на Російську Федерацію, писав статті (свідок від цієї пропозиції нібито відмовився).

У 2007-2008 роках русини США звернулися до президента Ющенка з проханням надати русинам Закарпаття статус національної меншини, готувалися відповідні документи. Про це дізналася Російська Федерація і захотіла очолити процес та від’єднати Закарпаття від України. Зі спогадів члена русинського руху, у пивбарі було якесь зібрання, було організовано конгрес, де Петра Гецка оголосили прем’єр-міністром.

Після цього були засідання Народної ради, на яких рада відмежувалася від рішення дій Гецка, якого не визнають прем’єр-міністром. Крім того, Координаційна рада не розглядала питання щодо призначення обвинуваченого прем`єр-міністром. Свідок засуджує дії Гецко, хоча за це йому неодноразово були погрози насильства та вбивства.

У розпорядженні слідчих опинилась дві клітчаті сумки з приклеєним до них папірцем з написами “Пётр”, які начебто на прохання Гецка передали через перевізника  з Москви його товаришу.  Вважається, що це речі обвинуваченого. В сумках знайшли книжки “Голубая свастика”, “Одиночество в сети” та два примірника “Справочника пехотинца”, а також  рукописні і друковані документи й CD–диски антиукраїнського характеру.

У товариша Гецка також вилучили персональний комп’ютер, з якого обвинувачений розмістив перше звернення до Путіна у Livejournal та Фейсбуці.

Читайте також:
Русинські “друзі” Земана їздили в Крим: українські дипломати протестують

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна