Герасим’юк від імені Нацради відмовилася впливати на порушників нового законодавства про мову на ТБ

 

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення фактично відмовилася самотужки реагувати на порушення законодавства України, яке вимагає, щоб із 16 липня всі фільми й серіали на українському ТБ транслювалися державною мовою. Натомість Нацрада чекає офіційних звернень про це від уповноваженого із захисту державної мови.

Про це йдеться в заяві, опублікованій 21 липня на сайті регулятора. При цьому із заголовку випливає, що таку позицію зайняла голова Нацради Ольга Герасим’юк, колишня журналістка каналу “1+1”.

“Національна рада з 16 липня 2021 року і до цього моменту не отримувала жодних звернень або актів від Уповноваженого із захисту державної мови. Ми не вважаємо публічні заяви у соціальних мережах коректним способом спілкування між державними органами, тим більше якщо вони містять неправдиву або неповну інформацію”, – сказано в повідомленні.

У заяві йдеться: “Як відомо, 16 липня 2021 року набули чинності деякі норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», у яких визначено, що мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова.
Єдиним органом, який здійснює державний контроль за застосуванням державної мови при поширенні та демонструванні фільмів в Україні, згідно з частиною шостою статті 56 згаданого Закону, є Уповноважений із захисту державної мови.
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення не наділена правом і на неї не покладаються обов’язки щодо здійснення такого державного контролю. Натомість у статті 24 цього Закону чітко зазначено, що «обов’язковий (мінімальний) обсяг мовлення державною мовою для телерадіоорганізацій окремих категорій встановлюється Законом України «Про телебачення і радіомовлення». А відтак Національна рада застосовує санкції виключно у разі порушення телерадіоорганізаціями вимог про мовні квоти Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (частина 2 статті 72 ) та/або умов ліцензії, і не має права застосовувати санкції за порушення вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
Відповідно до статті 53 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Порядок взаємодії Уповноваженого з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення затверджується спільним рішенням Уповноваженого та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. У цьому Порядку, опублікованому на сайті Верховної Ради України 4 квітня цього року, чітко визначено, що Уповноважений може звертатися до регулятора щодо ознак порушень профільного закону – про телебачення і радіомовлення. Що ж до Закону про державну мову навпаки – і це чітко сформульовано: «У разі виявлення Національною радою ознак можливого порушення телерадіоорганізацією (ліцензіатом) вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», зокрема визначених частиною четвертою статті 18 (мова агітації), частиною шостою статті 23 (мова демонстрації фільмів) та частиною третьою статті 32 (мова реклами) Закону, Національна рада повідомляє про це Уповноваженого»”.

Нацрада, де відносну більшість становлять представники каналу “1+1”, із неприхованим сарказмом наголосила, що впливати на порушників закону про мову серед телеканалів має тільки мовний омбудсмен.

Контроль за виконанням Закону про державну мову – це пряма відповідальність спеціального Уповноваженого. Регулятор рішуче висловлює йому побажання успішно й неухильно виконувати обов’язки, покладені на нього Законом, реагувати безпосередньо – виробляти механізми та методологію моніторингу, застосовувати належні заходи згідно із цим Законом. Зі свого боку, відповідно до спільного Порядку взаємодії, в руслі співпраці Національна рада акумулює та перевіряє скарги щодо мови кіно в ефірі (минає лише шостий день вступу в дію вимог Закону) та без зволікань надсилатиме Уповноваженому для реагування в межах його компетенції, оскільки Закон про захист державної мови наділяє таким правом виключно інститут Уповноваженого”, – сказано в повідомленні регулятора.

При цьому регулятор підкреслив: “Ми також підтримуємо прохання індустрії чітко розмежовувати фільми і решту програм, щодо яких Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не вводить жодних нових правил. А також висловлюємо надію на те, що медіа глибоко вивчатимуть проблематику перед публікуванням, адже це перше правило при висвітленні таких чутливих тем, як мовне питання”.

Як інформувала “Новинарня“, раніше цього тижня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у фейсбуці заявив, що за результатами моніторингу секретаріату уповноваженого із захисту державної мови було виявлено порушення мовного закону шістьма українськими телеканалами (“Інтер”, “Україна”, “ICTV”, “Мега”, “НТН”, “К1”). Кремінь повідомив, що звернувся до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням застосувати до згаданих телерадіоорганізацій визначені законодавством санкції.

Після відмови Нацради реагувати регулятор наразився на різку критику в соцмережах та патріотичній спільності. Так, громадський діяч Тарас Шамайда, один із розробників мовного закону, заявив, що сьогоднішня заява Нацради – це “відверте кришування русифікації і порушення закону”.

“Тобто ви вирішили відверто й нахабно кришувати порушників закону про мову?! На жаль, розповідати вам про державницьку відповідальність і нагадувати про те, що ви Національна, а не олігархічна рада – марно. Як і нагадувати, що всі умови ліцензій, і перш за все дотримання законодавства телерадіоорганізації мають виконувати. Ви якщо не хочете вживати дієвих заходів проти русифікаторів, спромоглися б хоча б на чітку позицію і нормальну заяву – не з нападками на Уповноваженого, який вам, бачте, не розжував і в рота не поклав дані про кричущі порушення закону, а з оцінкою сваволі каналів Ахметова, Фірташа-Льовочкіна та інших русифікаторів телеефіру. Та схоже, дна для вас не існує. “Раби, подножки, грязь Москви”, – написав Шамайда в коментарях на ФБ-сторінці Нацради.

Політолог Андрій Смолій у свою чергу зауважив: “Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, так де ваш моніторинг? Ви пишете, що саме Нацрада має моніторити та надсилати Уповноваженому результати моніторингу та можливі порушення. Виникає питання: чому ви не бачите ніяких порушень? Де ваш моніторинг того, що ціла низка каналів порушує Закон? Я особисто зараз бачу саботаж саме з боку Нацради, яка підігрує олігархічним канал у тому щоб плювати на Закон про мову!”

Читайте також:
Української буде більше: з 16 липня набувають чинності нові норми Закону про державну мову. ЩО ЗМІНИТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна