Космонавтам РФ “повернули традицію Гагаріна попісяти на колесо автобуса”, – росЗМІ

Російським космонавтам “повернули традицію Юрія Гагаріна помочитися на заднє колесо автобуса“.

Під такими заголовками російські ЗМІ публікують новину про те, що нова модифікація скафандра, розробленого для космонавтів в РФ, дозволяє їм вільно справляти свої природні потреби.

Про зміни в конструкції скафандра розповів в інтерв’ю агенції РІА “Новости” генеральний директор Науково-виробничого підприємства “Звезда” Сергій Поздняков.

Серед іншого, журналіст поставив Позднякову таке запитання:

“У попередній ітерації «Сокола-М» зникла ширінка, що загрожувало перервати традицію помочитися на колесо автобуса перед стартом, яка йде з польоту Юрія Гагаріна. У цій (новій – “Н”) версії скафандра її повернули?”

На що гендиректор і водночас генеральний конструктор НВП відповів:

“Тут вона не потрібна. Скафандр для походу «по-маленькому», та й «по-великому», легко розстібається на рівні пояса. Це набагато простіше, не треба нічого розшнуровувати й зашнуровувати”.

Як пише російська преса, у 2019 році на авіасалоні демонстрували інший прототип скафандра, який “не дозволяв тим, хто вирушає на орбіту, виконати традиційний ритуал”.

Тоді, “виправдовуючись” перед стурбованими цим фактом громадянами, Поздняков пояснював:

“Є технічне завдання. Там ніде не написано, що треба попісяти на колесо. Більше того, коли космонавти одягають скафандри на Байконурі, наші люди їх допомагають надягати, перевіряють на герметичність, якщо щось підтікає, починають шукати, де. Перевіряють, як застебнуто. Потім їдуть на автобусі, зупиняються під горою, і відбувається історія, відома з часів Гагаріна”.

Тоді ж генконструктор запевнив, що “якщо замовник висловить бажання, підприємство готове додати ширінку в скафандри”.

Виявляється, справляти малу природну потребу на колесо автобуса російські космонавти почали за прикладом першої людини в космосі – Юрія Гагаріна. Як вважається, сам він так вчинив тому, що “не хотів, щоб його щось відволікало перед стартом”.

Відтоді виходити з автобуса й мочитися на заднє колесо стало традицією для всіх, хто вирушає на орбіту з космодрому “Байконур”.

Про те, чи підтримують таку традицію російські жінки-космонавтки, не повідомляється.

Читайте також:
Нацрозвідка США звинуватила Росію в “провокативній поведінці” в космосі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна