Верховний Суд підтвердив право громадських організацій подавати колективні позови

 

Велика палата Верховного суду підтвердила право громадських природоохоронних організацій захищати права та інтереси своїх членів, порушені внаслідок недотримання підприємствами-забруднювачами екологічного законодавства.

Про це інформує “РБК-Україна” з посиланням на постанову суду від 15 червня 2021 року.

Таким чином, цим судовим рішенням Верховного Суду поставлено крапку в питанні юрисдикції та суб’єктного складу сторін у колективних позовах в сучасних українських реаліях:

  • такі позови, якщо вони подані громадською природоохоронною організацією в інтересах своїх членів і спрямовані на відшкодування заподіяної таким членам шкоди внаслідок порушення екологічного законодавства, підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства;
  • постраждалі особи в таких позовах не виступають позивачами або іншими учасниками судового процесу, оскільки добровільно об’єдналися в громадську організацію і передали їй повноваження щодо захисту своїх порушених прав у сфері екології;
  • громадська організація в такому випадку захищає не власні права, а права своїх членів, що відповідає положеннями Орхуської конвенції та закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”.

Читайте також:
Блокуванням доступу МАГАТЕ до ОРДЛО РФ порушує Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, – Кравчук

На Закарпатті в затоплені Солотвинські шахти запустили робота-дослідника. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна