На Закарпатті в затоплені Солотвинські шахти запустили робота-дослідника. ФОТО

 

У Закарпатській області в рамках транскордонного проєкту “Ревітал-1” у Солотвинські шахти запустили робота UX-1, що досліджуватиме затоплені ділянки та руїни шахт Солотвинського басейну й збиратиме дані для науковців про їхній стан.

Про це повідомляє “Укрінформ” у четвер, 17 червня.

У робота UX-1, якого опустили в затоплені шахти солерудника, є кілька завдань:

  • вивчити та оцінити поточний екологічний стан Солотвинського солерудника та його околиць за допомогою інноваційної технології;
  • дати старт процесу дослідження й моніторингу для відстеження якісних і кількісних змін у поверхневих і підземних водах та зміщення ґрунтів.

Робот розроблений за новітньою системою Unexmin. Це інноваційний метод картографування затоплених шахт, який застосовувався для вивчення уранових та мідних шахт у Португалії та Сербії.

Робот-дослідник використовуватиме неінвазивні методи для збору геологічної інформації. Його максимальна робоча глибина ~500 м, робот має форму сфери розміром 0,6 м в діаметрі, важить 112 кг, працює під землею до п’яти годин на максимальній швидкості 1-2 км/год.

UX-1 в Солотвині обстежить водойми, виміряє порожнини в соляних шахтах, дослідить печерні системи та зони карстових проваль.

Спеціалісти сподіваються отримати внаслідок його роботи дані, за якими створять карту відновлення Солотвина.

Ревітал-1 Солотвино Ревітал-1 Солотвино Ревітал-1 Солотвино Ревітал-1 Солотвино Ревітал-1 Солотвино Ревітал-1 Солотвино Ревітал-1 Солотвино Ревітал-1 Солотвино Ревітал-1 Солотвино
<
>

За словами голови Закарпатської обласної ради Олексія Петрова, проєкт “Ревітал-1” є дуже важливим для регіону, адже затоплення шахт, створення карстових провалів, потрапляння засоленої води в поверхневі ґрунтові води басейну Тиси — це не тільки загроза для закарпатців у зв’язку із руйнацією інфраструктури, це передумови для екологічної катастрофи в країнах Дунайського басейну.

“Проблема Солотвина почалася іще з 2007 року – з початком затоплення соляних шахт та створенням карстових проваль. У 2010 році ця проблема отримала статус надзвичайної ситуації державного рівня, згодом обласна рада звернулася по допомогу до міжнародних партнерів в ЄС. Зараз над дослідженнями за участю робота UX-1 працюватимуть вітчизняні науковці разом із колегами з Угорщини, Румунії та Словаччині. Ми усі чекаємо відповіді на питання: чи є можливість відновити в Солотвині алергологічну лікарню та чи можливо відновити промисловий видобуток солі?” – сказав Петров.

За словами голови загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) Оскара Шестака, після даних, зібраних роботом та створенням точної картини того, що відбувається в затоплених шахтах, науковці та усі зацікавлені сторони зможуть розробляти дорожню карту та шукати кошти для того, щоби відновити життя Солотвина.

Проєкт “Ревітал-1” підготовлено в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства “Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна 2014-2020”.

Читайте також:
Ліс популізму: в соцмережах розклали ініціативу Зеленського висадити мільярд дерев за три роки


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.