У МОЗ розповіли, чи можна після COVID-вакцинації мочити місце щеплення

 

Перед проведенням щеплення від коронавірусу не потрібно проходити обстеження чи здавати аналізи, також немає обмежень для тренувань, фізичних навантажень, подорожей літаком.

Про це йдеться у відповідях на поширені запитання щодо вакцинації, які оприлюднені Міністерством охорони здоров’я у фейсбуці.

“Чи треба перед вакцинацією проти COVID-19 робити обстеження чи аналізи, як-от загальний аналіз сечі чи крові, або міряти тиск? – Ні, не треба у разі відсутності інших підстав поза вакцинацією. Зокрема, не потрібно робити ПЛР-тест чи аналіз на антитіла до COVID-19 перед чи після щеплення”, – йдеться у роз’ясненні.

Також у МОЗ зауважили, що після щеплення можна подорожувати літаком.

“Медичні експерти вважають, що немає підстав для занепокоєння, що щеплення проти COVID-19 може вплинути на ризик виникнення тромбів під час повітряних подорожей”, – повідомили в МОЗ.

Також після вакцинації можна приймати душ і мочити місце щеплення.

Стосовно фізичних навантажень після вакцинації, то у разі відсутності сильної реакції на щеплення, жодних обмежень для тренувань або фізичної активності немає.

Окрім цього, за інформацією МОЗ, наразі немає підстав вважати, що вживання помірних доз алкоголю впливає на ефективність щеплення від COVID-19.

Водночас у МОЗ наголошують, що великі дози спиртного пригнічують роботу імунної системи, що може послабити імунну відповідь організму.

Також у відомстві нагадали, що зловживання міцними алкогольними напоями шкодить здоров’ю людини, незалежно від того, чи збирається вона вакцинуватися.

Окрім цього, за інформацією МОЗ, не повинен бути бар’єром для вакцинації проти COVID-19 режим чи склад харчування людини. Втім слід пам’ятати, зауважують у міністерстві, що у деяких людей “важка” жирна їжа може бути причиною болю у животі, нудоти чи блювання, що призведе до порушення самопочуття у післявакцинальний період.

Як писала “Новинарня“, міністерство охорони здоров’я України заявило про “новий рекорд щеплених за добу” – 117 376 людей вакциновано проти COVID-19 протягом 15 липня.

Читайте також:
На Харківщині зіпсували понад 9 тисяч доз вакцини Pfizer

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна