Володіння мовою як рушій кар’єри: стартують іспити на рівень знання української для держслужбовців

 

У п’ятницю, 16 липня, відкривається реєстрація на іспити з визначення рівня володіння державною мовою для кандидатів на посади в органах влада та осіб, що претендують на громадянство України.

Про це повідомила голова Національної комісії України зі стандартів державної мови Орися Демська в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна“.

За її словами, перший іспит на рівень володіння українською відбудеться 19 липня.

“Далі протягом перших двох тижнів щодня у будні відбуватимуться три екзаменаційних сесії: з 9:30 до 11:30, з 12:30 до 14:30 і з 15:30 до 17:30. Це пов’язано з тим, що багато людей ідуть на конкурси на різні посади”, – розповіла Демська.

За її словами, ті держслужбовці, які вже працюють в органах влади й поки що не претендують на вищу посаду, складати іспит на рівень володіння українською не зобов’язані. Проте можуть зробити це за власним бажанням – і в такому разі навіть поганий результат ніяк не вплине на їхнє поточне працевлаштування.

Орися Демська, Голова Національної комісії України зі стандартів державної мови

“До речі, у нас є партнерські міністерства, які для себе визначили, що вони до нового року пройдуть сертифікацію усім складом міністерства. Тобто, не тільки ті, хто йде на посаду, а всі, хто працює у міністерстві, готові поступово пройти сертифікаційну процедуру”, – додала голова нацкомісії.

При цьому після того, як за результатами іспитів будуть видані відповідні сертифікати, будь-хто за бажання зможе ознайомитися з рівнем володіння державною мовою того чи іншого держслужбовця, ввівши його прізвище, ім’я та по батькові на сайті Комісії у відповідному розділі.

“Посвідчення, яке здобували в 2017-2019 роках, засвідчувало просто вільне володіння державною мовою, а державний сертифікат посвідчує відповідний рівень володіння державною мовою. Тому автоматично їх прирівнювати немає підстав. Крім того, іспит, який був раніше, був зорієнтований на знання мови: правильне відмінювання, вживання слів тощо. Наш іспит повністю зорієнтований на визначення здатності людини якісно, чітко, грамотно комунікувати від імені держави“, – пояснила Демська.

За її словами, сертифікат про вільне володіння 1-го ступеня засвідчуватиме, що людина українською володіє, але не на такому високому рівні, як власник сертифіката рівня вільного володіння 2-го ступеня, що засвідчує дуже високу мовну вправність.

“Таким чином, якщо дві людини йдуть на конкурс і одна має державний сертифікат першого ступеня, а інша – другого, то, очевидно, треба думати, кому з них надавати перевагу. Тут уже роботодавець буде для себе визначати, службовець з яким рівнем володіння мовою йому потрібний”, – зауважила голова Нацкомісії зі стандартів державної мови.

Вона також наголосила на важливості статусу, який матиме державний сертифікат про рівень володіння мовою.

“Комісія працює над тим, щоб громадяни відчували внутрішню потребу складати іспит і отримати державний сертифікат. Не тому, що вони йдуть на держслужбу, а тому що цей іспит вони визнають інструментом свого кар’єрного зростання, свого розвитку, своєї освіти, зрештою, тому що це престижно”, – зауважила голова нацкомісії.

За бажання, пройти іспит суто “для себе” може будь-хто охочий. Для цього треба зареєструватися на іспит тут.

Для громадян України іспит є безплатним, а особам, які мають намір набути громадянство України, доведеться сплатити за його складання 492 гривні.

Читайте також:
Два роки мовного закону: чи стало більше української

Нагадаємо, з 16 липня 2021 року набуває чинності норма закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” про іспит на рівень володіння державною мовою відповідно до нових стандартів, розроблених Нацкомісією зі стандартів державної мови, який необхідний для набуття громадянства України, а також для претендентів на посади в органах державної влади або місцевого самоврядування.

За даними Комісії, найближчим часом іспит на володіння державною мовою мають складати близько 150 тисяч чиновників усіх рівнів – від міністрів до директорів шкіл, які претендують на відповідну посаду або починають на ній працювати.

Іспит складається з двох частин: письмової та усної, що містять чотири блоки (тестові “Культура мови” та “Читання” і практичні – “Письмо”, “Говоріння”). Структура іспиту буде схожою на міжнародний іспит з іноземної мови. Він розрахований на рівень С1 або С2 – найвищий за міжнародною шкалою.

Щоб отримати сертифікат, потрібно набрати 70% + 1 бал від загальної кількості балів. Сертифікат діятиме безстроково.

Читайте також:
КСУ визнав закон про мову конституційним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна